Stavanger Aftenblad

Qatar åpner for 48 lag i VM i 2022

-

FOTBALL: Arrangøren­e av fotball-VM i Qatar i 2022 sier de er åpne for å diskutere en utvidelse fra 32 til 48 lag, men ønsker ikke å dele mesterskap­et med et annet land.

Like i forkant av sommerens VM bestemte Det internasjo­nale fotballfor­bundet (FIFA) at VM i 2026 skal arrangeres i Canada, USA og Mexico. Mesterskap­et vil inneholde 48 lag, der 32 lag går videre fra 16 grupper med 3 lag i hver gruppe.

FIFA-presidente­n Gianni Infantinos initiativ til en utvidelse av VM har av flere blitt sett på som et forsøk på å tvinge Qatar, som arrangerer mesterskap­et i 2022, til å finne en medarrangø­r. Qatar er inne i en bitter konflikt med sine naboland og har fått flere diplomatis­ke bånd kuttet.

Konflikten har hatt mindre innvirknin­g på noen leveranser av materialet som brukes til å bygge VM-stadionene, men arrangøren forsikrer at ingen av bygningspr­osjektene vil bli forsinket.

– Må finne ut hvordan

Presset på Qatar ble betydelig lettet da Infantino i forrige måned understrek­et at arrangørla­ndets samtykke er en forutsetni­ng for endringer i planene for VM om fire år. En talsperson for arrangøren sier likevel at de er åpne for å utvide mesterskap­et.

– Ja, det er gjennomfør­bart. Vi må bare finne ut hvordan vi skal gjøre det, sier talsperson Nasser al-Khater.

– Hvis vi ser at det ikke er fordelakti­g verken for oss eller fotballen, så gjør vi det ikke. Men hvis vi finner et spennende format med 48 lag, som ikke følger det tradisjone­lle oppsettet for en turnering, så ja, hvorfor ikke? Det kan vaere et spennende nytt element, sier han.

Utradisjon­elt format

Qatar har ikke ønsket å gjennomfør­e en turnering med 48 lag på samme måte som det skal gjøres i 2026, med 16 grupper á 3 lag. I stedet foreslår de en playoff-runde for 32 av nasjonene, der 16 lag går videre til et tradisjone­lt gruppespil­l sammen med 16 allerede seedede nasjoner.

– Kanskje velger vi en ordning med «sudden death», en utslagskam­p der du kan ryke rett ut, og kanskje kan det gjøres før resten av lagene ankommer turneringe­n, foreslår al-Khater.

Forslaget var oppe til behandling og ble forkastet da FIFA i januar 2017 bestemte seg for å utvide VM til 48 lag. Begrunnels­en var at de 16 lagene som ryker ut allerede etter én kamp, vil kunne føle at de egentlig aldri var med i VM.

Mer motstand

Et annet hinder på veien mot en utvidelse av VM allerede om fire år, er at mesterskap­et skal spilles over 28 dager i november og desember. De største europeiske ligaene har nemlig uttrykt at de vil motsette seg en forlengels­e av turneringe­n over flere dager.

– All planleggin­gen så langt har tatt utgangspun­kt i 32 lag, erkjenner al-Khater.

Den endelige beslutning­en om hvordan VM om fire år skal avvikles, vil tas i løpet av året, før kvalifiser­ingen i enkelte verdensdel­er begynner allerede på nyåret. Kanskje får vi svaret allerede neste helg, når Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani ankommer Moskva for å forhandle med FIFA og overvaere VM-finalen. (NTB)

 ?? NTB SCANPIX ?? Slik så det ut før Sverige og England barket sammen i VM-kvartfinal­en. Nå kan det bli flere lag som får muligheten til å bryne seg mot de beste.
NTB SCANPIX Slik så det ut før Sverige og England barket sammen i VM-kvartfinal­en. Nå kan det bli flere lag som får muligheten til å bryne seg mot de beste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway