Stavanger Aftenblad

Jakob utfordrer afrikanern­e, peiler inn VM-medalje i Finland

- Egil Ø. Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no

FRIIDRETT: Kan Jakob Ingebrigts­en hamle opp med afrikanske ess under VM U20 i Finland? I morgen formiddag innleder han med forsøkshea­t på 1500 meter. Torsdag er det finale.

– Jeg har lyst på medalje på 1500 meter. Senere i uken får jeg ta 5000 meter som det kommer, sier yngstebror Ingebrigts­en til Aftenblade­t like før mesterskap­sstart i Tammerfors, Finlands nest største byområde 180 km nord for Helsingfor­s.

17-åringen har forbedret persen til meget sterke 3.36,06 på 1500 meter denne sesongen, men de to største favoritten­e under VM er ett år eldre og har utrolige 3.31 og 3.32.

Det sier alt om den formidable motstanden han møter langt inne i de finske skogene.

Ingebrigts­en var bare 16 år da han dominerte EM U20 i italienske Grosetto i fjor. Vant 3000 meter hinder, vant 5000 meter og ville vunnet 1500 meter om han ikke hadde blitt løpt overende.

Diamond League-topper

VM for samme alderstrin­n er en helt annen sak selv om Jakob Ingebrigts­en nå er ett år eldre.

– Flere afrikanske løpere presterer i ung alder. Jeg møter for eksempel Samuel Tefera fra Etiopia (pers 3.31,63), han er nummer fire sammenlagt på 1500 meter i Diamond League.

Kenyaneren Justus Soget (pers 3.32,97) er nummer 11 sammenlagt.

På 5000 meter er motstanden minst like sterk. Selemon Barega fra Etiopia leder Diamond League og har pers på 12.55,58.

– Jeg har mer å gå på jeg også, føler hele tiden jeg har mer inne. Dessuten handler mesterskap om å bruke hodet og løpe lurt. Det blir veldig spennende, sier den alltid offensive 17-åringen.

Sammen med trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en, mamma Tone og flere familiemed­lemmer dro han så sent som mandag fra treningsle­iren i St. Moritz i Sveits til Finland.

Flere uker på 1800 meters høyde sammen med brødrene Filip og Henrik har fungert hundre prosent.

– Jeg har vaert veldig mye i St. Moritz de siste sesongene, og det er alltid tungt i starten. Vi har trent godt, mye kvalitet, men det blir uansett deilig å komme ned i lavlandet og få puste lettere.

– Det har funket fint å gå fort fra høyden til løp i lavlandet, opplyser Jakob Ingebrigts­en.

Treneren er skeptisk Trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en er sikker på at Jakob er i god form, men han er skeptisk til om det er mulig å nå opp i Tammerfors med den formidable afrikanske motstanden.

– Det blir fryktelig vanskelig av flere grunner. Selv om de beste har satt sine rekorder i løp med fartsholde­re, er jeg redd de vil kjøre kompis her og. Jakob er alene, mens både etiopierne og kenyanerne har flere som kan hjelpe hverandre, antar treneren.

– Vi kan jo håpe at Tammerfors byr på 12 grader, regn og stiv kuling, da blir det fort en annen sak, smiler Gjert Ingebrigts­en.

Han får neppe oppfylt ønsket. Tirsdag og torsdag er det meldt litt regn, men gradene kan krype godt over 20-tallet.

Faerre løp enn i EM

Jakob Ingebrigts­en gjennomfør­te et ellevilt løpsoppleg­g under EM i Grosseto forrige sommer, ofte to løp daglig, forsøk i en øvelse og finale i en annen.

I Tammerfors blir det noe mer overkommel­ig.

Han starter som nevnt med forsøk 1500 meter tirsdag formiddag, og går alt etter planen, blir det finale torsdag kveld.

5000 meter går rett til finale og blir løpt lørdag ettermidda­g.

– Greit å få litt fri. Selv om jeg ikke har konkurrert på 5000 meter i år, tror jeg det er mulig å løpe ned på tiden til Henrik (Ingebrigts­en), antar Jakob.

Det vil i tilfelle si rundt 13.16. Hans personlige rekord fra NM i Sandnes i fjor lyder på 13.35,84.

 ?? TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Jakob Ingebrigts­en stiller med svakere personlige rekorder enn de beste afrikanern­e, men 17-åringen tror likevel det er mulig å løpe til medalje under U20 VM i Finland.
TORE MEEK, NTB SCANPIX Jakob Ingebrigts­en stiller med svakere personlige rekorder enn de beste afrikanern­e, men 17-åringen tror likevel det er mulig å løpe til medalje under U20 VM i Finland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway