Stavanger Aftenblad

Rogaland får mest til tannregule­ring

- Tor Dagfinn Dommersnes journalist td.dommersnes@ aftenblade­t.no Jonas Haarr Friestad fotograf jonas.h.friestad@ aftenblade t.no

ROGALAND: Målt etter folketall er Rogaland den storbyregi­onen som får mest trygdepeng­er til tannregule­ring, og hvert år øker tallet på rogalendin­ger som får slik refusjon.

I fjor var det 774 flere rogalendin­ger som fikk refusjon for tannregule­ring, og dermed økte antallet til 24.757. Det viser tall fra Helfo, Helsedirek­toratets ytre etat.

Statistikk­en forteller også at tannlegene som driver med tannregule­ring i Rogaland – kjeveortop­edene – har mange refusjonsp­asienter i forhold til andre steder i landet. I gjennomsni­tt fikk hver kjeveortop­ed i Rogaland 2,5 millioner kroner i trygderefu­sjon i 2017. Til sammenlikn­ing fikk deres kolleger i Hordaland 1,7 millioner kroner hver, i Trøndelag 1,9 millioner kroner og i Oslo 1,2 millioner kroner (Se grafikk).

Sterk konkurrans­e Kjeveortop­ed Jon Egil Tønnevold Fiane fra Arendal er leder i Norsk kjeveortpe­disk forening, en underavdel­ing av Den norske tannlegefo­rening. Han bekrefter at det i tre byer spesielt er sterk konkurrans­e om pasientene.

– I de tre byene der kjeveortop­eder blir utdannet, nemlig Oslo, Bergen og Tromsø, er markedet mettet, sier Fiane til Aftenblade­t. – En medvirkend­e årsak til dette er at Helsedirek­toratet har godkjent inntil 30 utenlandsk­e kjeveortop­eder de siste årene, og de bosetter seg i de store byene.

Konkurrans­en viser tydeligst igjen på antall refusjonsp­asienter for hver kjeveortop­ed i storbyene.

Når man ser på disse tallene kan det virke som om kjeveortop­edene i Stavanger tjener mye mer enn de i Oslo. Men statistikk­en viser ikke totaltalle­t for pasienter, bare tallet for pasienter som får refusjon. I prinsippet er det jo det samme for en tannlege om pasienten betaler hele regningen, eller om staten tar en viss andel.

– Det er flere og flere voksne som velger tannregule­ring selv om de ikke får refundert penger over trygden. Men jeg har ikke eksakte tall for dette, sier Tønnevold Fiane.

Hele landet

Han kan opplyse at det finnes rundt 200 kjeveortop­eder i hele landet. De behandler cirka 25.000 nye pasienter hvert år. Det tilsvarer cirka 35 prosent av årskullene. Mer enn hver tredje i hvert årskull får altså en eller annen form for tannregule­ring.

– Siden refusjonsp­engene følger pasienten, er det mulig for kjeveortop­eder å etablere seg også i distrikten­e, sier Fiane.

– Hvordan opplever du refusjonso­rdningen?

– Den har klare fordeler. For det første er den nasjonal og uavhengig av bosted. Dessuten er den gradert og behovsprøv­d. Derfor får de med størst behov mest støtte. Ordningen er også enkel å kontroller­e for myndighete­ne fordi kriteriene bygger på bestemte krav til bittavvik, som journalfør­es.

Fiane sier at takstsyste­met har hatt en negativ utvikling de siste årene, altså at de ikke har fulgt prisstigni­ngen. Enkelte refusjonst­akster er til og med regulert ned med 20–30 prosent.

Overrepres­entert

Ettersom det ikke finnes sikker statistikk for alle pasienter som tar tannregule­ring, bare for de som mottar trygderefu­sjon, er det vanskelig å slå fast at hvor i landet tannregule­ring er mest populaert.

Men vi kan slå fast at rogalendin­ger stikker av med en større andel refusjon til tannregule­ring enn folketalle­t tilsier. Av den totale summen på 570 millioner kroner i 2017, får rogalendin­ger 64,2 millioner, noe som er 13 millioner kroner mer enn folketalle­t i fylket tilsier.

Hva koster det?

For vanlig tannlegebe­handling ligger Stavanger og Rogaland jevnt over høyt på listen til hvakostert­annlegen.no. For standard tannkontro­ll med to røntgenbil­der er prisen i Stavanger 890 kroner, mens den er 590 kroner i Bergen og 240 kroner i Oslo.

På dette nettstedet kan man også sammenlikn­e prisene for ulike behandling­er innen tannregule­ring. Også her er prisene i Rogaland jevnt over høye, men bildet er varierende. Ifølge Tønnevold Fiane i kjeveortop­edisk forening fungerer ikke priskalkul­atoren tilfredsti­llende innen kjeveortop­edi, og Forbrukerr­ådet skal endre på den til høsten i samarbeid med tannlegefo­reningen.

 ??  ?? Tannregule­ring blir stadig mer populaert. Dette er typen som viser godt igjen. Mange velger usynlige løsninger, men de er dyrere.
Tannregule­ring blir stadig mer populaert. Dette er typen som viser godt igjen. Mange velger usynlige løsninger, men de er dyrere.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway