Stavanger Aftenblad

Slik er hyttetaket «ditt» i Sirdal

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TØRKEN: De skal gjøre Sirdal grønnere. Ikke i år. Kanskje heller ikke neste år og året etter det.

Det er uår for torvtak etter det som kan vaere den verste tørkesomme­ren i Sør Norge siden 1947.

Bare Sirdal har over 4000 hytter. Det anslås at 90 prosent av alle nye hytter i øvre dalen bygges med torvtak.

Derfor skapes det nå nye landskapsb­ilder når hele hyttefelt går i lysebrunt gjennom knusktørre, visne torvtak mot solsiden. Stort sett bare nordsiden og partier som får skygge har sluppet unna.

– Kan takene reddes?

– Jeg er usikker. Men så er det sjelden det er så galt som i år, sier Tor Sigve Vik i Sinneshytt­a, et lokalt firma som leverer de fleste av sine hytter med torv på taket.

For seint?

Han har nettopp hørt på radio en gartner anbefale at folk bare bør glemme plenen når den ligger der helt uttørket og heller konsentrer­e seg om å vanne blomstene. Graset kommer igjen.

– Men jeg tror det er for seint å redde gras på tak som er så svidd som nå. Graset kan komme igjen flekkvis hvis det blir mye regn framover, men jeg tror lett det kan ta et par år før takene er fine igjen, sier Vik.

Selv må han kanskje 35 år tilbake for å huske en like tørr sommer. Da kjøpte de på gården inn vanningsan­legg, og som ung gutt ble det mye slit med de tunge stålrørene. Men han kan aldri huske å ha sett Nessetfoss­en så liten. Den populaere badeplasse­n har en foss du kan gå bak. Ikke i år. Vannet er borte.

Grasrota ble stor stor bedrift

– Normalt kommer grastakene tilbake etter tørke, påpeker Jakob Årsvoll, daglig leder i Grasrota As.

Firmaet i Sandnes er en av de store aktørene på grønne tak og har nå i sesongen 40 ansatte. Årlig leverer de rundt 20.000– 30.000 kvadratmet­er torvtak og 120.000 kvadratmet­er bergknapp. Det sistes går mye til store bygg og offentlige anlegg.

– Men årets langvarige tørke har gitt oss en helt ny situasjon. Før har det alltid kommet regn, til slutt. Nå ser vi at vi i produksjon­en må planlegge for vanning, sier Årsvoll.

Han påpeker at også hytteeiern­e kan jo vanne takene sine.

Men det går ikke. For de fleste fjellhytte­ne står tomme nå i sommer. Da Aftenblade­t sist helg syklet rundt i de store, nye hyttefelte­ne rundt Sinnes; Brendehøy, Hønedalen, Tjørhomfje­llet og «Beverly», fant vi ikke en eneste hytteeier som vannet. Det var kanskje folk i bare to-tre hytter i hvert felt.

– Det er nok sjøhyttene som brukes mest nå, konstatere­r hyttebygge­r Tor Sigve Vik fra sin egen hytte - på Sørlandet.

Men høyt og fritt på Tjørhomfje­llet er det liv på taket. Odd Hovland er på dugnad på datterens hytte sammen med Frode Svanes.

– Her har de sedumtak som har klart seg ganske bra - og tak av tre, men også det trenger vedlikehol­d, peker Hovland, og viser takbordene som vrenger seg opp mot sola.

Han er likevel mest opptatt av golfbanen hjemme på Maurholen i Eigersund. Den er drenert for golf i pøsregn. Ikke en sommer som i år.

Ikke regn i sikte

Men her på taket, med en formidabel utsikt mot skitrekket og Beinesvatn­et, ser vi at hyttetaken­e som vender mot nord, fortsatt har grønt liv. Håpet er at det grønne igjen svinger seg over på solsiden, hvis det blir regn.

– Bare tiden vil vise når takene igjen blir grønne, er beskjeden fra Jakob Årsvoll i Grasrota - fra Mallorca.

Forløpig har Yr.no ikke lagt inn en eneste millimeter med nedbør for Sinnes en uke fram, men flere dager med sol og 24 grader.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway