Stavanger Aftenblad

Rituell omskjaerin­g

-

y Rituell omskjaerin­g av gutter er et kirurgisk inngrep hvor forhud rundt penis fjernes helt eller delvis, og hvor formålet er religiøst begrunnet. y Det er ikke innført noen lovfestet rett for helseperso­nell til å reservere seg mot å utføre eller assistere ved rituell omskjaerin­g av gutter. Men i den grad det ikke hindrer et forsvarlig tilbud, skal det tas hensyn til helseperso­nell som av samvittigh­etsgrunner ikke ønsker å utføre eller assistere ved slike inngrep. y Risikoen for komplikasj­oner er imidlertid liten dersom inngrepet utføres på en forsvarlig måte. De vanligste komplikasj­onene er blødning og infeksjon som følge av operasjone­n. y Regjeringe­n anslo i 2014 et behov for omskjaerin­ger av om lag 2000 nyfødte gutter i Norge årlig. Anslaget er usikkert. I 2017 ble det utført 166 rituelle omskjaerin­ger fordelt på ni norske sjukehus. Fire av disse inngrepene ble utført ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS).

 ?? CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ?? Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) avbildet i forbindels­e med den årlige sykehustal­en i januar. Høie har ikke vaert tilgjengel­ig for intervju i denne saken.
CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) avbildet i forbindels­e med den årlige sykehustal­en i januar. Høie har ikke vaert tilgjengel­ig for intervju i denne saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway