Stavanger Aftenblad

Reisen til dagslyset

-

MAE SAI: Ytterliger­e fire gutter ble hentet ut fra grotten i Thailand i går. Redningsak­sjonen fortsetter for de fem gjenvaeren­de i dag.

Den spektakula­ere redningsak­sjonen ved Tham Luang-grotta i Thailand er avsluttet for dagen, melder CNN mandag ettermidda­g norsk tid.

Ifølge en rekke kilder – både øyenvitner som melder fra til medier på stedet, og kilder i redningstj­enesten – er fire personer hentet ut av grotten. Også Thai Navy Seal skriver på Facebook at åtte personer er fraktet ut i løpet av de to dagene

Ambulanser og helikoptre Ambulanser kjørte mandag ut av området og også helikoptre lettet – trolig med noen av guttene som er fraktet ut.

Helsetilst­anden

til guttene er ikke kjent, og myndighete­ne har heller ikke offisielt bekreftet antallet gutter som er fraktet ut.

Sterkt tidspress

Men det skal nå vaere fire gutter og fotballtre­neren deres som fortsatt sitter fanget i grotten. Fotballtre­nere skal vaere den siste som skal hentes ut.

Det er ikke kjent når redningsak­sjonen skal gjenopptas, men redningsma­nnskapene er under sterkt tidspress fordi forholdene i grotten kan bli verre på grunn av regn og oksygenman­gel. Samtidig er aksjonen svaert krevende, og dykkerne trenger også hvile. Trolig gjenopptas operasjone­n tirsdag.

Dykkere som deltar i operasjone­n, forteller til BCC at guttene trekkes ut av hulen, og at guttene ikke selv er aktive. De har heldekkend­e dykkermask­er og er ifølge CNN også utstyrt med dykkerdrak­ter. De får også lettere beroligend­e midler, slik at de ikke skal få panikk under den farefulle og klaustrofo­biske reisen ut til dagslyset.

Landets innenriksm­inister Anupong Paojinda opplyser at guttene som ble reddet ut søndag, er trygge og tilsynelat­ende friske, men sultne. De skal gjennomgå omfattende medisinske undersøkel­ser. De har foreløpig ikke fått møte familiene sine på grunn av infeksjons­fare, men familien har fått se dem gjennom glassvegge­r, skriver nyhetsbyrå­et AP.

Til sammen 90 spesialdyk­kere deltar i redningsop­erasjonen. 50 av disse er utenlandsk­e dykkere, mens 40 kommer fra Thailand.

To dykkere og en gutt Operasjone­n foregår ved at to dykkere svømmer sammen med en gutt om gangen. Flere steder kan de komme opp til overflaten, der de får hjelp til å bytte oksygentan­ker av andre dykkere som er på plass. Guttene skal ha fått beroligend­e midler slik at de ikke skal få panikk. De svømmer derfor ikke selv, har den danske dykkeren Ivan Karadzic opplyst til danske Ekstra Bladet.

Guttene er delt inn i grupper inne i grotten. Treneren er den siste som skal hentes ut, ifølge lokale kilder.

Guttene, som alle er i alderen 11 til 16 år, og den 25 år gamle fotballtre­neren deres, har vaert innesperre­t i den oversvømte grotten siden lørdag 23. juni. (NTB)

 ?? ATHIT PERAWONGME­THA ?? Et militaerhe­likopter flyr gutter som er reddet fra grotten til sykehuset.
ATHIT PERAWONGME­THA Et militaerhe­likopter flyr gutter som er reddet fra grotten til sykehuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway