Stavanger Aftenblad

Statsråder forlater en presset statsminis­ter

-

LONDON: Utenriksmi­nister Boris Johnson går av, opplyser den britiske statsminis­terens kontor. Avgangen kommer like etter at brexitmini­ster David Davis gikk.

– I ettermidda­g godtok statsminis­teren en avskjedssø­knad fra utenriksmi­nister Boris Johnson. Hvem som blir hans erstatter vil straks bli kunngjort. Statsminis­teren takker Boris for hans arbeid, heter det i en uttalelse fra Downing Street.

Avgangen innebaerer ytterliger­e vanskeligh­eter for den allerede

Kritisk til brexit-plan Utenriksmi­nisterens avgang skjedde bare en halvtime før May orienterte Parlamente­t om sin nye Brexit-plan, en plan mange i partiet hennes er kritiske til.

Johnson er en sterk tilhenger av brexit, og har ved flere anledninge­r uttalt seg kritisk mot statsminis­terens linje. Ifølge Sky News og flere andre britiske medier skal han ha sammenlign­et det å forsvare Mays brexitfors­lag, som hele regjeringe­n ble enige om fredag, med å «polere avføring».

Mays plan innebaerer å arbeide for at Storbritan­nia oppretthol­der en tett tilknytnin­g til EU og EUs tollunion etter at landet forlater Unionen.

Presset May

Det settes spørsmålst­egn ved om Theresa May er stand til å få et flertall i Parlamente­t til å stille seg bak en endelig brexit-avtale.

Det er bare ni måneder til britene etter planen skal forlate EU, og i Brussel er planen å prøve å få en brexit-avtale på plass allerede i oktober.

Opposisjon­spartiet Labour sier ifølge BBC Johnsons exit kort tid etter Davis’, har etterlatt den britiske statsminis­teren med «null autoritet».

–Politikere kommer og går, men problemene de har skapt for folk er fortsatt tilstede. Jeg kan bare beklage at ideen om brexit ikke forlot regjeringe­n sammen med Davis og Johnson, men hvem vet, skriver EU-president Donald Tusk. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway