Stavanger Aftenblad

Når samfunnet dytter deg i samme retning som gjengene drar deg mot

- Thomas Andre Ims Sosialantr­opolog, Stavanger

KRONIKK: Jeg gikk med kniv på ungdomssko­len. Først fordi det var kult, deretter fordi jeg var redd. Andre i miljøet gikk jo også med kniv.

I disse tider snakkes det om voldelige og kriminelle ungdomsgje­nger på nasjonalt og lokalt plan, det diskuteres straffer, tiltak, løft, strategier. Jeg skal ikke gjøre dette politisk, jeg vil bare fortelle litt om min egen ungdomstid.

Jeg vil først si at det skremmer meg at flere utelater «samfunn» i løsningen på samfunnspr­oblemer, og heller snakker om innvandrin­g og svenske tilstander. Innvandrin­g er en stresstest av samfunnet, som belyser våre svakheter. Aldri skyt budbringer­en. Beskjeden, poenget, faresignal­ene, går oss tydeligvis hus forbi. Forbedring­er som hadde kommet alle til gode, uteblir. Om vi ikke evner å se forbi misvisende og enkle kategorier når vi tilnaermer oss et samfunnspr­oblem, uten å ta hensyn til forskning som gang på gang belyser at koblingen ikke er årsaksfork­larende, da svikter vi enkeltmenn­esket og fellesskap­et.

Følte meg utenfor

Jeg er en hvit, norsk mann. Jeg har altså ikke innvandrer­bakgrunn. Og jeg vokste ikke opp i et tungt belastet område. Jeg kom ikke fra en fattig familie, bodde ikke trangt med mange søsken. Det var mange fritidstil­bud i kommunen, og jeg var innom flere av dem. Likevel inngikk jeg i det som i dag omtales som nettverk av kriminelle ungdomsgje­nger.

Etter 15 år ser jeg tilbake på skjebner, overdoser, selvmord, drap og grov vold med varige følger for offer og utøver. Hvorfor havnet jeg og så mange av mine barndomsve­nner i slike miljøer? Og hva kan laeres av det?

Allerede på barneskole­n følte jeg meg utenfor. Jeg gikk på fotball, men var under gjennomsni­ttet interesser­t. Jeg sluttet da vi begynte på ungdomssko­len, uten å begynne på noe nytt. De jeg følte meg annerledes i møte med gikk jo på alle de andre tilbudene. Jeg fant etter hvert sammen med andre som var annerledes. Med dem fant jeg et fellesskap. Oss mot verden. Det var alle andre det var noe galt med. De som sviktet oss, forlot oss, ikke ønsket oss, noe vi dyrket til en identitet. Vi var underdogs, og vi bygget på en felles historie, om oss mot dem.

Når det negative blir bekreftet

Med «vi» mener jeg ikke hver enkelt, men flere av oss. Vi drakk, røkte, sloss. Vi stjal, drev med haerverk. Brøt oss inn, tyvlånte kjøretøy. Solgte sprit og hasj. Lenge før noen av oss kunne gro skyggen av et skjegg.

Som produkt av denne livsstilen ble vi kjent med folk fra tyngre miljøer. For mange var veien kort inn i disse miljøene.

Vi så på filmer om asosiale miljøer, om MC-gjenger, mafia etc. Flere av oss gjenkjente noe i dem. Brorskap, tilhørighe­t, oss mot dem. Vi kopierte klesstil, språk og vaeremåte. Filmene kom riktig nok etterpå, de startet ingenting, de ga oss en måte å snakke og forstå oss selv på. Laerere og andre voksne fortalte oss jo at vi var «drittunger» lenge før vi satt oss ned og så på en mafiafilm.

Mafiafilme­r begynner bra, men ender i tragedie. Vi overså alltid slutten, men i underbevis­stheten skjedde det noe. Med tiden opplevde jeg at vi ble mer og mer paranoide. Vi snakket om hverandre som svikere. Det tok ikke lang tid før fellesskap­sfølelsen bleknet for noia og angst hos flere av oss. Hvem kunne en egentlig stole på?

Hvordan kunne ting bli slik? Hvor var de voksne? Jo, mange av dem stod rett bak oss, og dyttet oss mot det samme som dro.

Jeg mener ikke at tiltakene jeg nå kommer til å nevne ikke kan fungere, jeg tilbyr bare eksempler på hvor de virket mot sin hensikt.

Når vi kom i problemer på skolen, ble sendt til rektor eller ble utvist, ble følelsen av at alle var mot oss forsterket. Vi gjorde det til status og roste hverandre for faenskapet vi skapte. Vi var jo fiender.

Å bli sendt på ART-kurs, institusjo­n eller ungdomspsy­kiatrisk, fungerte ofte som videre forsterkin­g. Også det ble status. «Han er så farlig at han ble sendt på kurs» etc.

Når vi ikke gjorde noe galt, ble det likevel forventet. Vi følte oss konstant mistenkt. Jeg ser i ettertid at jeg ofte spilte den eneste rollen jeg fikk tildelt, den eneste jeg kjente til. Uten alternativ­er fortsatte jeg å vaere den andre forventet at jeg skulle vaere.

Det som sjelden skjedde, var at noen tilbød oss alternativ­er, og enda sjeldnere var det troverdige og tilgjengel­ige alternativ­er.

Veien ut var vanskelig å se for seg. Er du først blitt en del av noe er det vanskelig å se en annen virkelighe­t. Vanskelig å bli sett som noe annet.

F»#k «feilslått integrerin­g», ja takk til inkluderin­g langs hele spekteret. Gi ungdommene som har havnet i en uønsket retning troverdige og tilgjengel­ige alternativ­er. Dytt ikke roller på folk dersom du ikke ønsker rollene utspilt. Forsterk ikke virkelighe­ter du ikke ønsker. Noe så lite som «Jeg er imponert over at du ikke har køddet til timen» fra en laerer, eller «Nå må du oppføre deg i kveld» fra politiet, er nok til å gi en negativ bekreftels­e ved å tydeliggjø­re forventing­er.

En anledning som byr seg

Det skal holdes et seminar om ungdomsvol­d i Stavanger i høst, jeg håper dette perspektiv­et tas med, at ungdommer snakkes med, at de som har vaert gjennom det, konfereres. Jeg kommer gjerne.

 ?? NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Når vi ikke gjorde noe galt, ble det likevel forventet. Vi følte oss konstant mistenkt. Jeg ser i ettertid at jeg ofte spilte den eneste rollen jeg fikk tildelt, den eneste jeg kjente til», skriver Thomas Andre Ims om sin ungdomstid med rus og...
NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Når vi ikke gjorde noe galt, ble det likevel forventet. Vi følte oss konstant mistenkt. Jeg ser i ettertid at jeg ofte spilte den eneste rollen jeg fikk tildelt, den eneste jeg kjente til», skriver Thomas Andre Ims om sin ungdomstid med rus og...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway