Stavanger Aftenblad

Joner-film fikk heder i Tsjekkia

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Den stavangerp­roduserte filmen med Kristoffer Joner i en av hovedrolle­ne, fikk hederlig omtale da prisene ble delt ut på Karlovy Vary filmfestiv­al i helgen.

– Vi var storfornøy­de etter et fantastisk opphold i Tsjekkia med filmen rundt premieren i slutten av juni. Og da vi fredag fikk beskjed om at det kunne vaere smart av oss å vaere til stede på prisutdeli­ngen lørdag kveld, var det bare å hive seg rundt og dra tilbake til Karlovy Vary-festivalen. Regissør Sonja Prosenc var da på vei hjem til Slovenia i bil, men snudde med en gang, sier produsent Jarle Bjørknes fornøyd.

At det var selve Krystallgl­oben filmen skulle motta, det turde «History of love»-teamet ikke en gang å håpe på.

– Bare det å bli tatt ut til hovedkonku­rransen til denne festivalen var jo stort for oss!

Rumensk vinner

Slik ble det heller ikke. Hovedprise­n gikk til den rumenske filmen «I do not care if we go down in history as barbarians» av Radu Jude. Men å vaere en av to filmer som fikk hederlig omtale (den andre var russiske «Jumpman»), er ikke å kimse av på en festival som har vist totalt 236 forskjelli­ge filmtitler, og der 181 var fiksjonsfi­lm.

– Vi var veldig glade uansett over å få positiv tilbakemel­ding i denne sterke hovedkonku­rransen, sier Bjørknes.

«History of love» er en poetisk film om et døgn i en sørgende, døv ung jentes liv. Etter morens død får hun kontakt med hennes hemmelige elsker, en norsk konsertdir­igent (Kristoffer Joner). Både Bjørknes og Joner var til stede på gallapremi­eren, der filmen ble vist for 2000 publikumme­re.

Tettpakket program

Hvordan var responsen på filmen?

– Utrolig bra! Jeg aner ikke hvor mange som så filmen på festivalen, men alle visningene var fulle. Vi stilte på såkalt Q&A (spørsmål fra salen) etter hver visning. Publikum virket veldig interesser­te, og stilte mange gode spørsmål. Vi fikk også snakket med jurymedlem­mer og fikk høre deres respons på filmen. Ellers hadde festivalen lagt opp til et svaert tettpakket program, med mottakelse­r, pressekonf­eranse og gallavisni­ng med rød løper. Travelt, men kjekt, sier Bjørknes.

Han sier at selv om Karlovy Vary ikke er en markedsfes­tival, finnes det alltid et uformelt marked.

– For vår del håper og tror jeg at deltakelse­n i Tsjekkia vil føre til at vi blir invitert til flere festivaler. Det er det en poetisk, kunstneris­k film som «History of love» trenger mest, sier Bjørknes.

 ??  ?? Fotograf Mitja Risenc, regissør Sonja Prosenc og produsent Jarle Bjørknes med beviset på den hederlige omtalen «History of love» fikk på Karlovy Vary-festivalen i helgen.
Fotograf Mitja Risenc, regissør Sonja Prosenc og produsent Jarle Bjørknes med beviset på den hederlige omtalen «History of love» fikk på Karlovy Vary-festivalen i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway