Stavanger Aftenblad

«Bredden i troppen er enorm. Her er tre punkter som kan avgjøre semifinale­n mellom Frankrike og Belgia»

- Lars Tjernås

VM: Slik analyserer Lars Tjaernås semifinale­n mellom Frankrike og Belgia.

Fire lag er igjen i EM, unnskyld, VM. Felles for tre av dem er trolig at håpet var større enn troen på at de skulle vaere i semifinale­n. Før mesterskap­et snakket «alle» om Spania, Brasil og Tyskland, og en del om Frankrike.

Vi står foran to helt åpne kamper i semifinale­ne. Først ute er Frankrike og Belgia. for den slags, og troppen er harmonisk og klar. Frankrike har spilt bedre og bedre, og kvartfinal­en mot Uruguay var en maktdemons­trasjon. Mot Argentina i åttendedel­sfinalen var de strålende fremover, men sårbare bakover. Mot Uruguay kan et ord beskrive kampen- soliditet.

Paradokset er at deres kanskje aller største stjerne ikke har skint sterkt. Antoine Griezmann har vaert god, men ikke avgjørende. Får de fart på han kan de både kontre med enda større trykk, samt få en spiller som kan skape ubalanse hos alle motstander­e. Kylian Mbappé har fått de største overskrift­ene, noe han delvis har fortjent etter den formidable kampen mot Argentina, men det er andre deler av laget som har gitt soliditet.

Hugo Lloris var redningsma­nn da Frankrike trengte han mest mot Uruguay. Redningen han leverte mot slutten av første omgang har «klassiker» skrevet med store bokstaver. Raphaël Varane og Samuel Umtiti har vist at et stopperpar ikke tenger en erfaren leder for å fungere strålende. De har begge så stor fart at Deschamps kan flytte mange spillere høyt i banen uten at det blir problemer. Paul Pogba har i perioder vaert meget god, men best av alle har N’Golo Kanté vaert.

Det er mange som har fleipet med 27 åringens vanvittige kapasitet. Den morsomste er kanskje den om at «70 prosent av jorden dekkes av vann, resten dekkes av Kanté». Rollen han har som ryddegutt dypt på midtbanen er kanskje det eneste stedet der Frankrike virker klart sterkere enn sin motstander. Belgia har kommet til semifinale­n mest fordi de har vaert gode, og litt fordi de har hatt marginer med seg.

Axel Witsel er en god spiller, men som anker på midten er han en halv divisjon svakere enn Kanté. Forskjelle­n mellom dem går på det akkurat den rollen er helt avhengig av, evnen til å forflytte seg hurtig nok. Det har vaert merkbart, for Belgias største svakhet i flere av kampene er at de har sluppet motstander­e for enkelt tvers gjennom egen midtbane. Det har gitt farlige kontringer, noe ikke minst Japan benyttet seg av.

Der stopper det imidlertid hvis vi skal nevne svakheter ved laget. De har en trio helt øverst med tre strålende enkeltspil­lere, som også utfyller hverandre perfekt. Eden Hazard er kunstneren og dribleren. Kevin De Bruyne er arbeideren med det strålende blikket og tunge skuddet. Romelu Lukaku er nesten alt i en og samme spiss.

De tre var tidvis for gode selv for Brasil. Da så vi også at trener Roberto Martínez har evnen til å rokere dem etter kampbilde. Han sendte Lukaku bredt., De Bruyne opp og Hazard litt lenger inn i banen, og vips utnyttet de hullene Brasil ga dem. Dessuten har de i motsatt ende en strålende keeper i Thibaut Courtois, og like strålende stoppere i Vincent Kompany og Toby Alderweire­ld.

3 punkter som kan avgjøre y Frankrike har fart til å kontre Belgia i senk. y Belgia kan sette opp Hazard til venstre og enten De Bruyne eller Lukaku til høyre mot Frankrikes litt uerfarne backer. y Kylian Mbappé mot en belgisk venstresid­e som så langt har vaert litt åpen, er fordel Frankrike.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway