Stavanger Aftenblad

Stor suksess for Russland

-

LEDER: Puh! Med to kamper igjen ser fotballVM ut til å bli både en suksess, både sportslig og arrangemen­tsmessig. Det siste var ikke akkurat opplagt.

Russerne må ha gått på et kollektivt smilekurs, for den vennlighet­en, entusiasme­n og gjestfrihe­ten de har vist er ikke til å kjenne igjen fra andre store arrangemen­t de har hatt ansvar for. Kanskje ble de oppmuntret av sitt eget lag, som gjorde det mye bedre enn forventet, men denne gangen har også trafikk, teknikk og timeplan tilsynelat­ende fungert.

De russiske fotballpøb­lene, som prøvde å ødelegge EM i Frankrike for to år siden, merket vi lite til. Vi er dessuten blitt spart for de tydelige rasismeten­densene som har kjennetegn­et publikum i Øst-Europa. FotballVM har vaert en folkefest.

Om dette er kunstig og påtatt, vil vi snart få svar på. Det er all grunn til å tro at flere menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er har fulgt grundig med på hva russerne har gjort for å glatte på fasaden. Vi vet fra Sotsji-OL at russernes hersker, Vladimir Putin, er villig til å strekke seg ganske langt for å gjøre slike begivenhet­er til en propaganda­maskin.

Men der Sotsji ble et altfor dyrt, halvt vellykket og helt dopinginfi­sert stevne, ser fotball-VM til å vaere annerledes, selv om det med rette er rettet kritikk mot Fifas gjennomfør­ing av dopingkont­roller.

Europeiske nasjoner har dominert den sportslige delen av turneringe­n fullstendi­g. Det er nå 16 år siden et lag utenfor Europa ble verdensmes­ter (Brasil i 2002) og i år var alle fire semifinali­stene europeiske. Det er bemerkelse­sverdig, saerlig fordi land som Spania, Portugal og Tyskland ble slått ut tidlig, mens Italia og Nederland ikke klarte å kvalifiser­e seg i det hele tatt.

Mangfoldet er likevel blitt tydeligere. Bortsett fra Kroatia, hadde alle semifinali­stene store innslag av spillere med afrikansk eller karibisk bakgrunn. I startoppst­illingen til søndagens finalister, vil det trolig vaere spillere fra 11 forskjelli­ge europeiske ligaer, med den engelske, spanske og italienske som størst bidragsyte­re.

Englands tropp skilte seg ut på mange måter ut, fordi alle 23 spillerne spilte i hjemlig liga. 23 usnobbete spillere, en jordnaer trener og et publikum som endelig klarte å oppføre seg, gjorde iallfall sitt til at de hentet hjem igjen en verdighet som ikke har omgitt fotballens hjemland på noen generasjon­er.

Men den største triumfator­en før søndagens finale, ser likevel ut til å vaere Russland. VM-arrangemen­tet ser ut til å vaere en av deres største suksesser gjennom tidene.

Sotsji ble et altfor dyrt, halvt vellykket og helt dopinginfi­sert stevne.

 ?? SVEIN OVE EKORNESVÅG / NTB SCANPIX ?? Fotball-VM har vaert en folkefest. Her fra kampen mellom Danmark og VM-finalist Kroatia.
SVEIN OVE EKORNESVÅG / NTB SCANPIX Fotball-VM har vaert en folkefest. Her fra kampen mellom Danmark og VM-finalist Kroatia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway