Stavanger Aftenblad

Måkegalska­p

- Ingrid Meling Ramberg journalist ingrid.meling. ramberg@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Fine og varme sommerdage­r gjør at mange ønsker å spise ute. Men det er ikke sikkert du får ha maten din i fred.

– Måkene har ikke nødvendigv­is blitt mer aggressive, men de er smarte og ser muligheten­e hvis det ligger mat tilgjengel­ig, forteller Steinar Eldøy, lederen for Norsk Ornitologi­sk Forening, avdeling Rogaland.

Han sier at mange av måkeartene har hatt problemer med å finne mat i naturen, i tillegg til at de naturlige hekkestede­ne deres har blitt ødelagt. Dette har fått måkene til å tilpasse seg.

– De som har tilpasset seg bylivet blir vant til folk. De fleste av dem er ikke egentlig spesielt aggressive, men at de kan vaere naergående er en kjent sak. De er smarte og ser muligheten­e.

– De som driver uteserveri­ngsstedene må vaere påpasselig­e. Blir det stående igjen matrester så kommer måkene. Det hjelper egentlig ikke å prøve å skremme dem bort, de kommer fort tilbake, sier han.

Utenfor Sølvberget møter vi Grethe Knudsen og Wenche Nilsen som nyter lunsjen sin.

De kan fortelle om en gang tidligere i år da de satt i torgtrappe­ne og så en måke som kom og tok maten ut av hendene på en gutt som satt der og spiste.

– Vi har hørt litt om det tidligere, men i år var første gang vi så det selv. Så nå spiser vi maten vår i posen, forteller de.

– Det er ikke veldig vanlig at de napper mat fra hendene til folk, forteller Eldøy.

– Man må egentlig bare passe bedre på.

Ifølge Eldøy har måkebestan­den gått ned med rundt 90 prosent de siste 30 årene.

– Mange av måkeartene er i en truet situasjon og trenger egentlig beskyttels­e. Så det å si at vi burde redusere bestanden er bare tull, mener han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway