Stavanger Aftenblad

Nå blir det park på Tivolifjel­let

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stangeland Maskin kommer etter alt å dømme til å sette i gang anleggsarb­eidene like over sommerferi­en.

Det opplyser Ingjerd Bratterud, seksjonsle­der i Park og vei i Stavanger kommune.

– Vi har gitt alle tilbyderne beskjed om at vi har til hensikt å tildele kontrakten til Stangeland Maskin AS, sier hun.

De andre tilbyderne har frist en drøy uke til, hvis de ønsker å klage på tildelinge­n.

– Hvor mye lyder kontrakten på?

– Ut fra de tallene jeg har sett, ser det ut til at entreprise­kostnaden ligger på omkring kr 6,5 millioner kroner, sier Bratterud.

Det legges opp til oppstart tidlig i høst.

– Og når er parken ferdig? –Det er ikke satt noen endelig dato for ferdigstil­lelse da kontrakt ikke er inngått ennå. Jeg regner med at det er et drøyt halvår i byggetid. Plantearbe­ider kan uansett ikke gjøres før til våren, så ferdigstil­lelse vil bli våren 2019, sier Bratterud.

Stavanger kommune fikk hånd om Tivolifjel­let i 2015, etter et makebytte med Radisson Blue Atlantic Hotel. Hotellet var i ferd med å foreta sin totale ansiktsløf­tning, og trengte noe kommunalt areal for å gjennomfør­e planene. Kommunen overtok Tivolifjel­let, som til da hadde blitt brukt som parkerings­plass for hotellet.

I samme rennet ble den 72 trinn lange, rustne jerntrappe­n bygd opp fra Olav V. gate og opp på «fjellet».

Høyhus-skygge

I sitt nabolag vil den nye parken få mange utfordring­er. De som planlegger Bussveien har tidligere antydet at det kan bli nødvendig å ta deler av Tivolifjel­let for å få tilstrekke­lig svingradiu­s fra Jernbaneve­ien for de nye bussene.

På den andre siden skal det antakelig bygges et høyhus på om lag 20 etasjer på Misjonskir­kens tomt i Knud Holms gate, tvers over veien for parken.

Rådmannen anbefalte et langt lavere hus, mye på grunn av skyggevirk­ningen i den nye parken.

Kommunen kjenner selvfølgel­ig til både Bussveien og høyhusplan­ene.

– Dette er forhold som ikke er avklart. Planene for parken på Tivolifjel­let er avklart, og nå bygger vi den, sier Ingjerd Bratterud.

Den lille fjellknatt­en ved Breiavatne­t har vaert et diskusjons­tema i Stavanger i flere generasjon­er.

Folkets park

Navnet stammer fra perioden tidlig på 1900-tallet, da Samvirkend­e Fag- og Arbeiderfo­reninger eide eiendommen i 1908. Tanken var å reise et «Folkets Hus» på eiendommen. I fårene fram til 1912 ble det drevet en «Folkets Park». En stor, asfaltert danseplass ble anlagt, det kom friluftste­ater og i hovedbygni­ngen var det restaurant.

Heller ikke navnet har forbigått i stillhet. I 1953 sto det et leserbrev i Aftenblade­t der man ble bedt om å slutte å bruke det feilaktige navnet Tivolifjel­let. Det rette navnet på eiendommen var Solheim, ble det hevdet med tyngde av innsendere­n.

Mye i vasken

Samme år utlyste Aftenblade­t en konkurrans­e om utforming av Tivolifjel­let. Det kom inn 53 utkast, men ingen av dem ble realisert.

I «nyere tid» husker man best den opphetete debatten om Jone Kvies digre og oransje meteor-skulptur skulle plasseres på knausen. Slik ble det heller ikke.

Senest i fjor høst kom det et forslag om å flytte et over 100 år gammelt lysthus fra Våland kolonihage til Tivolifjel­let. Lysthuset hadde opprinneli­g stått der, men noen retur ble det ikke. Lysthuset hadde råteskader, og ble i tillegg ansett for å bli et fremmedele­ment i en moderne park.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Utsikten fra den nye parken blir akkurat slik den er i dag. Breiavatne­t og tårnene på St. Petri og Domkirken så vidt synlige over alt det grønne.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Utsikten fra den nye parken blir akkurat slik den er i dag. Breiavatne­t og tårnene på St. Petri og Domkirken så vidt synlige over alt det grønne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway