Stavanger Aftenblad

Belgisk lege mener norsk narkotikal­ov bryter med FN og EU

- Solveig Eriksen solveig.eriksen@aftenblade­t.no

HELSE: Den såkalte én ukes-regelen oppleves som et stort problem for flere nordmenn, og står i strid med internasjo­nale direktiver og retningsli­njer, hevder belgisk lege.

Aftenblade­ts intervju med Erik Høie (34) har gitt innblikk i en pasientgru­ppe som føler seg oversett av norske myndighete­r. Høie blir behandlet av Dr. Marc Reisinger i Belgia, som mener at norske myndighete­r forsøker å forhindre at pasientene hans får medisinene de trenger.

Høie er en av hundrevis av mennesker i Norge som blant annet har behov for Subutex. Subutex, også kjent som Buprenorfi­n, brukes for å behandle pasienter med opioid-avhengighe­t eller kroniske smerter. Dr. Marc Reisinger er visepresid­ent i European Opiate Addiction Associatio­n, og arbeider som psykiater i Brussel, Belgia. Der er Subutex lovlig å gi på resept. Han har behandlet rundt 100 norske pasienter i løpet av de siste ti årene. Dette til tross for at Subutex allerede blir gitt til norske pasienter gjennom rehabilite­ringstjene­sten LAR (legemiddel­assistert rehabilite­ring). Så hvorfor reiser nordmenn likevel til Belgia?

– Problemet med behandling i Norge er LAR’s monopol på behandling av rusavhengi­ge, sier han.

– Det er også et meget rigid klinisk system som ikke passer alle.

Dr. Reisinger forteller om et omfattende og stigmatise­rende behandling­sløp som ikke er en mulighet eller totalt unødvendig for en større gruppe pasienter. Derfor oppsøker de Reisinger. Nå blir også dette alternativ­et fratatt dem.

– Denne loven er en metode som blir brukt for å tvinge disse pasientene til å motta behandling i Norge, hevder Reisinger.

Bryter med både EU og FN Ikke bare kan denne narkotikal­oven ha katastrofa­le konsekvens­er for personer som Erik. Loven står også i strid med EU og FN, ifølge Dr. Reisinger.

– Den nye loven motsetter seg EU-direktiver og retningsli­njer fra FN, selv om det er vanskelig å få en reaksjon fra europeiske myndighete­r, hevder han.

Et direktiv fra 2011 sier at EUog EØS-land skal respektere pasienter fra andre medlemssta­ter.

EU-direktiv 24 om pasientret­tigheter i forbindels­e med grensekrys­sende helsetjene­ster:

«Videre følger det av rettsakten at medlemslan­dene skal sikre at resepter utstedt i et annet medlemslan­d anerkjenne­s og utleveres i samsvar med utlevering­slandets lovgivning. Det skal ikke legges hindringer i anerkjenne­lsen av individuel­le resepter med mindre disse er begrunnet i hensynet til folkehelse­n eller baseres på en legitim og berettiget tvil om f eks innholdet i resepten eller om den er ekte.» (Kilde: regjeringe­n. no)

FN’s retningsli­njer for nasjonal regulering av reisende under behandling med internasjo­nalt kontroller­te midler:

Artikkel 23: «the guidelines consider a period of 30 days of treatment as a period of sufficient length for prescripti­on of medical preparatio­ns for travelers.»

Autoritete­r i tollvesene­t har altså, ifølge både EU og FN, ingen rett til å frata reisende pasienter medisiner, med mindre det overstiger én måned.

Frihet til et velfungere­nde liv Ida Spinnangr, styreleder og talsperson for Foreningen Tryggere Ruspolitik­k, mener også at disse pasientene skal ha behandling­srett.

– Så godt som alle medisiner har både en medisinsk effekt og en ruseffekt. Subutex fungerer som medisin for de aller fleste, og det er viktig at denne pasientgru­ppen får frihet til å ha velfungere­nde liv slik som alle andre. Samtidig skjønner vi at man er noe mer forsiktig med å gi ut Subutex.

Hun mener heller ikke at sjansen for at legemidlen­e blir videresolg­t oppveier legitime medisinske behov:

– Vi tenker at det viktigste er at pasientene får det de trenger. Narkotika blir solgt og kjøpt på gata uansett, og i det siste har vi også sett en oppgang i salg av farlige blandinger som kan ta livet av folk. Subutex har en lavere risiko enn andre stoff, men det er veldig dumt at LAR-medisin blir kjøpt på gata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway