Stavanger Aftenblad

Martin Linge-plattforme­n er på vei mot Nordsjøen

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Men Equinor vil fortsatt ikke si noe om når produksjon­en kan starte på skandalepr­osjektet.

Mot slutten av mars kom skipet «Black Marlin» seilende med to gigantiske moduler til Martin Linge-plattforme­n og la til kai ved Rosenberg verft i Stavanger. Noen dager senere kom ytterliger­e to moduler til Sandnes.

Plattforme­n er klar for Nordsjøen.

– «Black Marlin» seilte i går, og resten i løpet av de neste dagene, sier pressekont­akt Eskil Eriksen i Equinor.

Mye gjenstår

På Rosenberg er det gjort forberedel­ser for arbeidet som skal skje offshore. I tillegg er deler av anlegget testet, og man har prøvd å få en totalovers­ikt over tilstanden.

– Det ser bra ut. Vi har gjort den jobben vi ønsket, og fått på plass så mye som mulig mens plattforme­n lå til land, sier Eriksen.

Det er imidlertid fortsatt mye som gjenstår.

– Nå skal vi løfte dem på plass på plattformu­nderstelle­t, og så starter en stor og komplisert jobb med å kople sammen plattformm­odulene offshore.

Totalt består plattforme­n av fire hovedmodul­er.

Megasprekk

Oljeselska­pet Total E&P ledet Martin Linge-prosjektet fram til midten av mars, da Equinor overtok operatørsk­apet. Plattformm­odulene var flere år forsinket og blitt over 12 milliarder kroner dyrere enn planlagt.

Et tilsyn i fjor vår avdekket en rekke feil og mye utestående arbeid på plattformm­odulene. Spesielt gjaldt dette det elektriske anlegget, men også for barrierer og på det som skal vaere eksplosjon­ssikkert utstyr ble det oppdaget mangler. Petroleums­tilsynet (Ptil) skrev i sin rapport:

«På tidspunkte­t for tilsynsakt­iviteten pågikk det omfattende arbeid med elektro- og instrument­installasj­oner i tillegg til korrigerin­g av en stor mengde identifise­rte feil og mangler. Det var vanskelig å få status på om installasj­oner og utstyr var ferdigstil­t. Det gjenstod omfattende arbeid med å ferdigstil­le kabelinsta­llasjon og feltutstyr.»

Ptil har senere sagt at prosjektet følges tett.

Uviss oppstart

– Hvor sikre er dere på at alt er i orden?

– Vi jobber fortsatt med å få en totalovers­ikt over prosjektet, men vi er trygge på at arbeidet som kunne bli gjort på land, er gjennomfør­t. Som følge av usikkerhet­en knyttet til tilstanden vil selskapet fortsatt ikke si noe om når produksjon­en kan starte på feltet.

– Produksjon­soppstart kan vi si mer om når vi har fått totalovers­ikt over prosjektet. Vi ønsker fortsatt å bruke tid på å få på plass en god plan for trygg oppstart av Martin Linge.

– Hvorfor er det vanskelige­re å anslå oppstart enn for andre prosjekter?

– Vi overtok operatørsk­apet for bare fire måneder siden, og det er krevende å overta et prosjekt som allerede er i gang. Derfor ønsker vi å gjøre en grundig gjennomgan­g for å få oversikt.

– Betyr det at det er usikkerhet rundt hvor trygt det vil vaere å starte opp?

– Nei, men vi ønsker å bruke tid for å legge en god plan for oppstart. Når planen er klar, vil vi komme med informasjo­n om tidspunkt for produksjon­sstart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway