Stavanger Aftenblad

Ny kjønnssykd­om kan bli superbakte­rie

- Solveig Eriksen solveig.eriksen@aftenblade­t.no

HELSE: En hittil relativt ukjent kjønnssykd­om kan bli en ny superbakte­rie om man ikke passer på, mener eksperter.

Bakterien Mycoplasma Genitalium (MG) ble først oppdaget på 1980-tallet, men ble ikke offisielt linket til ubeskyttet seksuelt samleie før 2015.

Det er en viktig årsak til urinrørssk­ader (uretritt) hos både menn og kvinner, og kan i de mest alvorlige tilfeller føre til infertilit­et hos kvinner, i følge Norsk Helseinfor­matikk (nhi.no)

Hva er MG?

Mycoplasma Genitalium er en seksuelt overførbar sykdom som er lett å overse, fordi den ofte har få symptomer og er vanskelig å påvise.

NHI rapportere­r også om at kjønnssykd­ommen kan føre til underlivsb­etennelse hos kvinner, og bitestikke­lbetennels­e hos menn. Symptomer er utflod og svie ved urinering, smerter i testikler for menn, og blødning etter samleie for kvinner.

Infeksjone­n viser ikke alltid symptomer, og kan forsvinne av seg selv i enkelte tilfeller.

Harald Moi, Norges eneste professor innen kjønnssykd­ommer, anslår at så mange som 10.000 personer smittes hvert år. Moi er i dag pensjonert, men har fulgt sykdommen siden tidlig på 90-tallet.

– Det er jo en relativt nyoppdaget bakterie, og det har jo tatt tid før man har kommet i gang med kartleggin­g i Norge, kommentere­r han.

I 2016 publiserte han i samarbeid med flere andre leger de europeiske retningsli­njene for Mycoplasma Genitalium-infeksjone­r.

The British Associatio­n of Sexual Health and HIV (BASHH) har nylig lansert en rekke nasjonale retningsli­njer for diagnose og behandling av MG. Paddy Horner, som arbeidet med å skrive dem, har uttalt til BBC:

– Disse nye retningsli­njene har blitt utviklet fordi vi ikke har råd til å fortsette med tilnaermin­gen vi har fulgt de siste 15 årene, fordi dette utvilsomt vil føre til en krise i folkehelse­n med MG som en voksende superbakte­rie.

– Ressurser trengs for å forsikre at diagnose- og resistenst­esting er tilgjengel­ig for kvinner med sykdommen, som har høy risiko for infertilit­et.

Resistent mot antibiotik­a Siden MG er lite kjent og har ambiguøse symptomer, kan det lett bli feilbehand­let som klamydia eller gonoré. MG skiller seg også fra andre bakterier ved at den ikke har cellevegg, som vil si at ikke alle typer antibiotik­a vil fungere.

På grunn av dette er organisasj­oner som BASHH bekymret for at MG vil fortsette å spre seg, og til slutt blir en superbakte­rie som er resistent mot behandling. Bakterien har allerede vist seg å ha utviklet resistens mot visse typer antibiotik­a.

Professor dette:

– Opp mot 50 prosent av tilfellene vi ser er resistente mot enkel antibiotik­abehandlin­g, og det er først nå det siste året det har kommet kommersiel­le tester for å påvise bakterien og eventuell behandling­sresistens.

Det viktigste for å forhindre smitte og spredning av kjønnssykd­ommer er å bli testet om man viser symptomer, og å alltid bruke kondom ved samleie med en ny partner. Når det kommer til Mycoplasma Genitalium mener Moi at det ikke er nødvendig å be om testing med mindre man viser symptomer.

I Norge er det fortsatt få steder hvor man kan bli testet for MG, og sykdommen er for øyeblikket så lite kjent at få leger engang har hørt om den. Det er mulig å teste seg for Mycoplasma Genitalium ved poliklinik­k for seksuelt overførbar­e infeksjone­r i Bergen og Tromsø, og ved Olafia-klinikken i Oslo.

Moi

bekrefter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway