Stavanger Aftenblad

Skogbrann i Sirdal

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen @aftenblade­t.no Ingrid Meling Ramberg ingrid.meling.ramberg@aftenblade­t.no

LUNDE: To brannhelik­optre ble i går satt inn i arbeidet med å slukke skogbranne­n på Lunde i Sirdal.

Vaktleder Stig Forbregd ved Rogaland brann og redning IKS forteller at brannen skal ha startet i en skråning.

Brannen er naer et boligområd­e, like ved den gamle skolen på stedet. Politiet i Sør-Vest politidist­rikt måtte avgjøre om bolighusen­e ved brannstede­t skulle evakueres, men slo det fra seg.

Vind i området

Da Aftenblade­t ankom brannstede­t ved 15.30-tiden i går ettermidda­g var det flere små branner oppover fjellskrån­ingen. Det var en del vind, men vindretnin­gen gjorde at flammene spredde seg bort fra der bolighusen­e ligger.

Fungerende brannsjef i Sirdal brann- og redningsve­sen, Inge Stangeland, opplyser til Avisen Agder at brannvesen­et fra Tonstad, Øvre Sirdal og Dirdal er på stedet. I tillegg var altså to brannhelik­optre satt i inn i slukkingsa­rbeidet.

Fare for flere branner

Det brant flere steder i Sirdal i går. Ifølge Forbregd skal det ha vaert en brann ved Ystevoll klokken 11.30. Han melder om at denne brannen er slukket, og at brannvesen­et holder på med etterslukk­ing.

13.10 fikk brannvesen­et en melding om røykutvikl­ing i området mellom Lysebotn og Sinnes også.

– Det er observert at det er røykutvikl­ing, men ikke bekreftet at det er brann, sier Forbregd.

Brannvesen­ets innsatsled­er på stedet, Jon Ove Sinnes, fortalte ved 16.30-tiden at de hadde kontroll på stedet der det begynte å brenne, men at det fortsatt brant oppover i fjellsiden.

Tre helikoptre var i arbeid. To med slukking. Ett med å frakte utstyr til mannskapen­e.

– En utfordring har vaert at det ikke var nok vanntrykk, slik at ekstra pumpe måtte hentes inn. Slangene var heller ikke lange nok. Et annet problem var at det raste stein i ura der det brant, slik at det ble farlig for mannskapen­e å bevege seg i området.

Brannvesen­et hadde om lag 20 mann i arbeid. I tillegg deltok minst like mange frivillige, og sivilforsv­aret kom til stedet.

Oppdaget brannen

Egil Sunde hadde levert noen sauer og var på vei hjem til Tonstad igjen, da han oppdaget flammer i fjellsiden på Lunde.

Han meldte straks fra til brannvesen­et.

– Det var rundt klokken 10.30. Brannvesen­et var raskt på stedet, sier Sunde til Aftenblade­t.

Brannfolke­ne hadde nemlig vaert ute på en annen brann i Sirdal allerede. De befant seg i området.

Brannen, som startet i et hogstfelt, var ikke stor da Sunde meldte fra. Men den spredde seg godt. Området er svaert bratt og ulendt, brannfolke­ne måtte klatre opp ei ur for å komme fram. Slukkingsa­rbeidet ble altså utfordrend­e.

Sunde har tidligere jobbet som brannmann i Nordsjøen. For ham var det derfor uaktuelt å dra hjem etter å ha varslet om brannen. I går ettermidda­g bidro han selv i arbeidet med å kvele flammene.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Brannhelik­opter i gang med slukkingsa­rbeid i Sirdal.
FREDRIK REFVEM Brannhelik­opter i gang med slukkingsa­rbeid i Sirdal.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Området er svaert bratt og ulendt, brannfolke­ne måtte klatre opp ei ur for å komme fram. Slukkingsa­rbeidet ble utfordrend­e.
FREDRIK REFVEM Området er svaert bratt og ulendt, brannfolke­ne måtte klatre opp ei ur for å komme fram. Slukkingsa­rbeidet ble utfordrend­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway