Stavanger Aftenblad

Trump dømmer Mays brexitstra­tegi nedenom

-

LONDON: USAs president Donald

Trump åpnet sitt besøk i Storbritan­nia med å fordømme vertskapet­s brexit-strategi, fornaerme statsminis­teren og hylle hennes fremste rival. Jeg ville ha gjort det helt annerledes. Jeg sa faktisk til henne hvordan man forhandler, men hun var ikke enig, hun ville ikke høre på meg.

Kort etter at Trump og hans kone Melania ble mottatt av statsminis­ter Theresa May til gallamidda­g på Blenheim slott, trykket The Sun et intervju med presidente­n der han kommer med drepende kritikk av Mays brexit-plan og forhandlin­gsevner.

I intervjuet anklager han May for å ødelegge alt landet kunne ha tjent på brexit, og påpeker at hennes myke plan for naere forbindels­er med EU trolig vil knuse enhver mulighet for en framtidig handelsavt­ale med USA.

– Hvis de gjør en slik avtale, vil det antakelig vaere EU vi har å gjøre med, og ikke Storbritan­nia, og det vil trolig drepe en avtale, sa han, stikk i strid med hva May sa i sin tale under middagen om at planen åpner nettopp for en slik handelsavt­ale som vil gi arbeidspla­sser både i Storbritan­nia og i USA.

Trump har tidligere sammenlign­et brexit-avstemning­en med valget av ham selv i 2016 og mener at planen May før helgen fikk igjennom i en dypt splittet regjering, er noe helt annet enn det folk stemte for.

– Jeg mener avtalen hun går inn for, ikke er den avtalen det britiske folk stemte for, sier Trump i intervjuet, som ble gjort før han reiste fra USA til Europa.

– May ignorerte mine råd

Han sier også at han ga May råd om hvordan hun skulle forhandle med EU, men at hun ignorerte rådene hans.

– Jeg ville ha gjort det helt annerledes. Jeg sa faktisk til henne hvordan man forhandler, men hun var ikke enig, hun ville ikke høre på meg, sa Trump.

– Jeg ga Theresa, som jeg for øvrig liker, mine synspunkte­r på hvordan man forhandler. Men hun gjorde det motsatte, og det er synd det som nå foregår, sa han i intervjuet.

Det var takken for at den britiske regjeringe­n hadde rullet ut den røde løperen for Trump og hans kone på Blenheim, der det ikke bare var gallamidda­g, men også en militaerpa­rade til Trumps aere.

Middagen på Blenheim, ved Oxford, et godt stykke fra London, gjenspeilt­e også regjeringe­ns innsats for å skjerme Trump fra de mange demonstras­jonene som er planlagt mot ham under besøket.

Utvidet samarbeid

På en felles pressekonf­eranse med USAs president Donald Trump, skrøt britenes statsminis­ter av relasjonen til USA og varslet et utvidet økonomisk samarbeid.

I går ettermidda­g møtte Donald Trump og britenes statsminis­ter, Theresa May, pressen i hagen til statsminis­terens landsted Chequers. Sikkerhet, forsvar og handel var sentrale temaer i samtalene – spesielt det sistnevnte.

May tok ordet først, og hun fortalte at de to var kommet til enighet om en utvidet transatlan­tisk avtale mellom de to landene. Trump har gjort det klart at han tror på bilaterale avtaler, altså avtaler utelukkend­e mellom to nasjoner, framfor multilater­ale avtaler som forplikter i et større samarbeid. Under pressekonf­eransen gjorde Trump det tydelig at han ser fram til å begynne forhandlin­ger om en avtale mellom Storbritan­nia og USA, men at dette forutsette­r at brexit-forhandlin­gene blir avklart først.

– Jeg vet ikke hva dere kommer til gjøre, bare dere gjør noe. Alt er ok for oss. Vi ser fram til å lande en stor handelsavt­ale med Storbritan­nia. Et sterkt Storbritan­nia og et sterkt USA er en velsignels­e for verden, sa Trump.

Donald Trump

 ?? MATT DUNHAM, AP/SCANPIX ?? Demonstras­jonene er allerede i gang i forbindels­e med Donald Trumps London-besøk.
MATT DUNHAM, AP/SCANPIX Demonstras­jonene er allerede i gang i forbindels­e med Donald Trumps London-besøk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway