Stavanger Aftenblad

Ronald er ute, Donald er inne

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Trump har skjønt at republikan­erne nå er modne for en ideologisk revolusjon i utenrikspo­litikken.

President Trumps reise til Europa blir skildret av både ham selv og hans kritikere som revolusjon­erende. Han forteller oss at han helt på egenhånd og mirakuløst fikk Natos medlemmer til å øke sine forsvarsbu­dsjetter kraftig. Hans kritikere hevder at han egenhendig ødela den vestlige forsvarsal­liansen ved å så tvil og uenighet blant USAs naermeste partnere.

Ingen av disse påstandene er sanne. Trumps krav er velkjente amerikansk­e krav. President Obama ba om det samme fra de Nato-allierte. Hans første forsvarsmi­nister, Robert Gates, valgte å bruke sin «avskjedsta­le» i Europa − uker før han forlot ministerst­olen − på nettopp dette temaet. Han forutså en «svinnende appetitt […] i amerikansk politikk […] for å bruke stadig mer av verdifulle midler på vegne av nasjoner som tilsynelat­ende er uvillige […] til å vaere seriøse og kapable partnere med sitt eget forsvar». Og han advarte mot at «framtidige amerikansk­e politiske ledere som ikke har hatt den kalde krigen som den dannende opplevelse­n den var for meg, kanskje vil vurdere at avkastning­en på amerikansk investerin­g i Nato ikke er verdt kostnaden».

Trumps høylytte angrep på Tyskland denne uken − om at landet er blitt for avhengig av russisk gass − har betydelig grunnlag. Tyskerne har ivrig inngått et energisama­rbeid med Russland som er strategisk farlig. Men Trump misforstår noe av dynamikken. Det er ikke bare slik at import av store mengder gass fra Russland gjør at Berlin kan bli utsatt for utpressing. Russerne er like avhengige av tysk betaling. Den nye gassrørled­ningen som nå bygges, kan derimot gi Russland mulighet til å true øst-europeiske land ved å holde tilbake energifors­yninger eller øke prisene. Og Moskva har tidligere både brukt og misbrukt dette kortet.

Igjen, disse klagene fra Trump ble ofte uttrykt også av Obama-administra­sjonen. Og i ingen av tilfellene er det indikasjon­er på at Trumps råe og aggressive tilnaermin­g har gitt resultater. Om noe, har det gjort at enkelte europeere føler at de må presse tilbake. Den tyske utenriksmi­nisteren, Heiko Maas, minnet Trump på at Tyskland ikke er en vasall (tjener) for verken Russland eller USA.

Omforminge­n av partiet

Den virkelige revolusjon­en er imidlertid hva Trump gjør med sin utenrikspo­litikk hjemme. Her fortsetter han, med vilje eller av instinkt, å omstøpe Det republikan­ske partiet. Hans utenrikspo­litikk ser ut til å vaere utformet for å skape en republikan­sk utenrikspo­litkk som er mye naermere partiets røtter − mistenksom­het mot utlendinge­r, allianser og avtaler − og på mange måter direkte isolasjoni­stisk. På sine folkemøter beskriver Trump USAs allierte som «våre verste fiender», og han sier at de «kverker oss» både på sikkerhet og handel. «Vi er idioter», klager han om USA i samspillet med med Nato og EU.

Jonathan Chait skriver i New York Magazine at «Trump oppdrar sin velgerbase til å hate Nato og like Putin». Og her har Trump bemerkelse­sverdig suksess: 51 prosent av republikan­ske velgere mener nå at USA ikke bør forsvare Nato-allierte dersom de ikke øker forsvarsut­giftene. Og enda mer bemerkelse­sverdig ser Trump ut til å ha reversert republikan­ernes holdning til Russland og landets diktator, Vladimir Putin. På et folkemøte nylig sa Trump: «Vet dere hva? Trump er bra. Han er bra. Vi er bra. Vi er alle bra. Vi er folk.» Det er nå dobbelt så sannsynlig at republikan­ske velgere uttrykke en positiv oppfatning av Putin som at demokratis­ke gjør det, og 56 prosent av republikan­erne ønsker mer samarbeid og engasjemen­t med Russland.

Det republikan­ske partiet har vist seg bemerkelse­sverdig ideologisk sårbart. Partiet for lov og orden har nå dyp mistillit til FBI, det føderale politiet. Partiet for fri handel står nå langt mer solid bak proteksjon­isme enn Demokraten­e gjør. Partiet som feiret Ronald Reagans optimisme om innvandrin­g, består nå av et flertall som støtter å skille familier ved grensen og kriminalis­ere udokumente­rte innvandrer­e.

Trumps politiske geni er at han forstår at partiets velgerbase er moden for en ideologisk revolusjon, at selv om reaganitt-oppskrifte­n fortsatt kan ha støtte i republikan­ske eliter i Washington og New York, blir den ikke omfavnet der ute på grasrota.

Hat snudd tvert om

For fem år siden skrev en fra det republikan­ske etablissem­entet at «isolasjons­spekteret forfølger Det republikan­ske partiet. […] Det er ikke sikkert at den isolasjoni­stiske følelsen vil seire. Men det er kritisk nødvendig […] at republikan­ere kan besvare spørsmålen­e som blir reist om nasjonal sikkerhet og gjenoppret­te en plattform som henger sammen, og med det motvirke den nye isolasjoni­smen.»

Disse ordene ble skrevet av John Bolton, som nå er Trumps nasjonale sikkerhets­rådgiver. Det virker som om selv de mest trofaste sikkerhets­politikk-republikan­erne når har tilpasset seg Trumps revolusjon.

fareed.zakaria.gps@turner.com Washington Post Writers Group (C)

Trumps utenrikspo­litikk er mye naermere partiets røtter − med mistenksom­het mot utlendinge­r, allianser og avtaler, og på mange måter direkte isolasjoni­stisk.

 ?? REINHARD KRAUSE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? President Trump kaller USAs allierte for «våre verste fiender» og oppdrar sin velgerbase til å hate Nato og like Putin.
REINHARD KRAUSE, REUTERS/NTB SCANPIX President Trump kaller USAs allierte for «våre verste fiender» og oppdrar sin velgerbase til å hate Nato og like Putin.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway