Stavanger Aftenblad

Virkelighe­ten om lekser og press

- ReidunKris­tin Ytredal Stavanger

SKOLE: Hva med å snu litt på flisa og snakke mer om FRA-hjem-TIL-skole-samarbeid? Hva med å lytte til foreldre og elever med litt ydmykhet?

Det har vaert skrevet flere innlegg om arbeidspre­ss i skolen. Rektor Finn Lea ved Kannik ungdomssko­le sier at «prestasjon­spresset ikke er et stort problem for flertallet». Likevel har arbeidsmen­gde og lekseplan vaert oppe til diskusjon i FAU.

Jeg har mitt tredje barn på Kannik nå, og har flere venner som har eller har hatt ungdommer på samme skole. Vi sitter med mange av de samme erfaringen­e. Ungene mine er tette i alder og har brukbart oppegående foreldre med høyere utdannelse til disposisjo­n hjemme. De er ulike elever som laerer på helt forskjelli­ge måter.

Den faktiske hverdagen

Jeg har vaert med på den tidligere omtalte bakeoppgav­en, som helt aerlig verken jeg eller ungdommen tok så tungt, og som vi gjorde sammen. Vi har ledd av at eldstebarn­ets strikkelue med intrikat mønster som ikke var mulig å ta på hodet på grunn av alle de stramme trådene inni, fikk høyere karakter enn brorens med enklere mønster som faktisk kunne brukes.

Men om man kan ha hull i luen og fortsatt klare seg fint på videregåen­de skole, så kan man ikke ha hull i kunnskapen i teoretiske fag, og for oss har dette vaert hovedfokus.

Mine tre elever har alle hatt noen teoretisk fag de er sterke i og andre de trenger hjelp til hjemme. Kannik skole oppfordrer på sin hjemmeside til skole-hjemsamarb­eid:

«Skolen ønsker at foreldre hjelper til med skolearbei­d og støtter barnet sitt med øving på vurderinge­r, lekser og skolearbei­d. Det er viktig at foreldre følger med på sitt barns skolearbei­d, oppmuntrer og støtter dem i det de skal gjøre. Vi støtter oss til forskning som sier at høy foreldrest­øtte gir høyere mestring og bedre resultater både på laering og skolemiljø.»

For travle foreldre er det jammen godt at man kan lese til prøver på søndager, siden arbeidsuke­n er for hektisk til å sette av flere timer til øving. Jeg anser oss som heldige som har tid og mulighet til å hjelpe barna våre med skolearbei­det i helger og ferier, men tenker samtidig at det ikke burde vaere sånn. Vi vet jo alle at dette øker forskjelle­n mellom elevene.

Legger så vi foreldre press på elevene ved å forvente at de skal bruke så mye tid på lekser? Nei. Vi hjelper en fortvilet elev som er overlykkel­ig over å endelig forstå. Stresset oppstår når han eller hun ikke føler at de mestrer. Det ligger veldig mye frustrasjo­n i ordene «jeg skjønner ingenting». Det er heller ikke gøy å få dårlige karakterer, og sitte og håpe at ingen spør «hva fikk du?» når prøven returneres. La oss ikke lure oss selv, det er stas å vaere flink!

Tre punkter

Jeg har en liten ønskeliste basert på det siste året ved Kannik:

Punkt 1: Sett alvor bak denne påstanden om at der bare skal vaere inntil to vurderinge­r per uke! Det har faktisk vaert opptil to prøver per dag noen ganger − ikke greit.

Virkemidde­let er enkelt og heter planleggin­g. Få alle prøver på prøveplane­n mange uker i forveien så der ikke oppstår kollisjone­r. Og det er bare å innse at elever i ungdomssko­len er som de fleste andre mennesker, de utsetter gjerne en innleverin­g til siste frist. Så glem det med at de bare har seg selv å takke om det hoper seg opp, fristen bør ikke ligge i en uke med flere andre vurderinge­r.

Punkt 2: Vi trenger skikkelige pensumlist­er for alle prøver. Har ikke eleven klart å få med seg alt som blir sagt på skolen, må det fortsatt vaere mulig å lese hjemme på det som trengs.

Og nei, det handler ikke bare om å følge med i timen, men om at alle elever er unike og laerer på ulik måte. Ikke alle forstår eller får med seg alt som blir sagt på skolen; og her handler det vel så mye om laererens formidling­sevne som evnen til å motta.

Punkt 3: Kan karakteren­e utleveres elektronis­k i stedet for på skolen, sånn at man demper fokuset på dem?

Kanskje snu litt på flisa også?

Så går det an å unngå karakterpr­ess? Jeg tror ikke det så lenge det finnes karakterer og de er nødvendige for å komme inn på videregåen­de skole. Men det går an å dempe stresset og kravene.

Hva med å snu litt på flisa og snakke mer om frahjem-til-skole-samarbeid? Lytte til foreldre og elever med litt ydmykhet? Ha litt faerre vurderinge­r i løpet av året?

Det er ikke storm i et vannglass, dette. Det er elever som griner over lekser og jobber hele solskinnss­øndager og til sent på kveld for å nå opp til kravene. Jeg tør påstå at skolen som oftest ikke får vite om dette. Foreldrene tar seg av det hjemme, eller i verste fall sier ikke eleven noe til noen.

Er arbeidspre­sset nødvendig, eller finnes der en annen måte å få kunnskapen inn i de unge hodene på enn en stor mengde hjemmearbe­id? Jeg håper at rektor ved Kannik skole og andre relevante instanser vil ta den diskusjone­n nå, og ikke bare vaere opptatt av å forsvare nåvaerende skolehverd­ag. Kanskje er det som rektor sier, at det er mindre enn halvparten av elevene som føler seg stresset, − men Kannik skoles motto, «Alle skal med», kan ikke gjelde bare for flertallet.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Reidun-Kristin Ytredal, mor til tre som går eller har gått på Kannik ungdomssko­le i Stavanger, beskriver i dette innlegget leksehverd­agen og karakterpr­esset elever og foreldre lever med. Og hun har noen råd og oppfordrin­ger til rektor Finn Lea (bildet)...
PÅL CHRISTENSE­N Reidun-Kristin Ytredal, mor til tre som går eller har gått på Kannik ungdomssko­le i Stavanger, beskriver i dette innlegget leksehverd­agen og karakterpr­esset elever og foreldre lever med. Og hun har noen råd og oppfordrin­ger til rektor Finn Lea (bildet)...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway