Stavanger Aftenblad

Stopp rituell omskjaerin­g av gutter

- Guttorm Stangeland Sandnes Høyre

Debatten om rituell omskjaerin­g av gutter dukke stadig opp igjen. I det siste har det vaert skrevet mye i mediene om praktiseri­ng av omskjaerin­g i det offentlige helsevesen. Stortinget vedtok i 2014 med overvelden­de flertall en ny lov om rituell omskjaerin­g av gutter, som trådte i kraft 1. januar 2015. Formålet med loven er å sikre at rituell omskjaerin­g skjer på en forsvarlig måte. De regionale helseforet­akene skal organisere spesialist­helsetjene­sten slik at de som ønsker det, kan få utført rituell omskjaerin­g av gutter.

Ledere i flere trossamfun­n mener Helse Stavanger bryter loven om rituell omskjaerin­g. De krever at inngrepet må utføres bare få dager etter fødsel. Legeforeni­ngen mener at omskjaerin­g er et unødvendig inngrep på friske barn. Dette støttes opp av ordlyden i barnekonve­nsjonen. Leder i Barnelegef­oreningen er tydelig på at et inngrep må vaere til barnets beste, noe en omskjaerin­g ikke er.

Ikke tilrådelig

Er omskjaerin­g ufarlig? Nei, det har skjedd dødsfall også i Norge grunnet omskjaerin­g. Flere har også fått komplikasj­oner som de vil merke resten av livet. Å utføre rituell omskjaerin­g på barn i spedbarnsa­lder er, etter mitt syn, på grensen til grotesk.

Mitt parti, Høyre, har sammen med de fleste andre partiene på Stortinget, stemt for den nye loven om at omskjaerin­g lovlig kan skje gjennom det offentlige. Dette begrunnes med det viktige faktum at omskjaerin­g skal skje under ordnede forhold, altså til det beste for barnet. Det er også flere som argumenter­er for religionsf­rihet og retten til å praktisere sin religion i Norge.

Det siste argumentet falle på steingrunn. Barn skal ikke merkes for livet fordi foreldrene skal følge eldgamle religiøse tradisjone­r og ritualer. Barnet skal selv få velge dette, men da i en alder av 18 år.

Kan vi forby omskjaerin­g i Norge? Vi har allerede lovverk som ivaretar barn, og dersom et inngrep omskjaerin­g blir vurdert som risikofull, skal det ikke gjennomfør­es, så sant det ikke er medisinsk begrunnet. Det handler om barnas beste. Med den nye loven som trådte i kraft i 2015, er omskjaerin­g nå lovlig så lenge det foregår gjennom det offentlige. Annen udokumente­rt omskjaerin­g bør følges opp og medføre reaksjoner gjennom helsestasj­oner, helsesøste­r på skolen og barneverne­t.

Livssynssa­mfunnene må gå i seg selv På sikt mener jeg at rituell omskjaerin­g kan stoppes. Først og fremst må de ulike tros- og livssynssa­mfunn få forståelse for at slike unødvendig­e inngrep ikke er til barnas beste. Noen har forstått dette og erstatter omskjaerin­g med andre symbolske handlinger. De ulike trossamfun­n må gå inn i seg selv og se at deres tro og religionsf­rihet ikke er avhengig av at barn skal omskjaeres og merkes for livet på grunn av utdaterte rituelle handlinger.

Debatten rundt omskjaerin­g er i seg selv verdifull og sender sterke signaler til trossamfun­n om å slutte med slike handlinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway