Stavanger Aftenblad

Kanskje på tide å glede seg litt?

- Elisabeth Saupstad Reiselivsd­irektør, Region Stavanger Harald Minge Adm. direktør, Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen

TURISME: Overturism­e i Rogaland? Faktum er at det fortsatt er god plass, i hele regionen, hele året, hele døgnet.

Er Stavanger-regionen og Rogaland på nivå med Barcelona hvor overturism­e er blitt en realitet og en stor utfordring? Er vi i det hele tatt på vei i den retningen?

Svaret er et rungende nei, selv om du kan få et helt annet inntrykk når vi får servert alle de ensidig negative medieoppsl­agene om cruiseturi­ster og store skip.

Den avgjørende balansen

Realiteten er som følger: Vi er ikke en gang i naerheten av en turiststrø­m som gir betydelige negative utfordring­er i vår region og vi har alle muligheter til å hindre at vi noen gang kommer dit. Selvsagt skal vi vokte oss vel for at Stavanger kveles av cruiseturi­ster og at Preikestol­ens kapasitet sprenges. Den viktige balansen mellom baerekraft, lokalbefol­kning og besøkende er avgjørende.

Visst vil det vaere dager i høysesonge­n der flertallet av de du møter i Vågen ikke snakker norsk, men fortsatt er det mange dager der det ikke er en eneste cruiseturi­st i Stavanger. Faktisk er det 25 dager i juni, juli og august i år, midt i høysesonge­n, ikke et eneste cruiseskip innom Vågen – ifølge siste oppdaterin­g fra Stavanger Havn.

Og var du på Torget en av disse formiddage­ne i ferien, uten cruiseturi­ster og uten andre turister, er det temmelig dødt og folketomt. Kanskje ikke akkurat slik vi ønsker å framstå på postkort eller Instagram? Og kanskje ikke saerlig berikende for handelsnae­ringen, reiselivsn­aeringen eller for regionens kulturinst­itusjoner, transportø­rer og byenes restaurant­og uteliv?

Boligprise­ne eller prisnivået generelt presses heller ikke opp av turister, de okkuperer ingen strender og du treffer få av dem på tur i skog og mark – med unntak av stiene inn mot de to-tre viktigste ikonene. Og de sommerdage­ne det virkelig er trengsel i sentrum av byene våre, er det ikke turistene som tar opp plassen – men festivalgl­ade rogalendin­ger. Den store forskjelle­n nå er at vi ser turistene. De er ikke usynlige lenger.

Jevn og god vekst

I Rogaland har turismen hatt en jevn og god vekst de siste årene og har i dag 1,9 millioner gjestedøgn på hoteller, hytter og campingpla­sser årlig – i tillegg til 350.000 cruiseturi­ster og øvrige dagsturist­er.

Går en åtte−ti år tilbake, tok reiselivsn­aeringen sommerferi­e fordi man tjente så godt ellers i året på forretning­sreisende at turisme ble nedpriorit­ert. Så raste oljeprisen, og regionen gikk rett inn i en omstilling­speriode med høy arbeidsled­ighet og tøffe tider for de fleste naeringer. Reiselivsn­aeringen ble definert som en av flere viktige vekstnaeri­nger.

Status er nå at vi har en sunn og kontroller­t vekst som har gitt et godt grunnlag for nye opplevelse­saktører som vokser og går fra sesong- til helårsbedr­ifter. Det investeres som aldri før, og i 2017 var reiseliv den naeringen med nest størst vekst i sysselsett­ingen i Norge.

Det er et godt samspill i regionen, og vi er rigget for en riktig og god vekst. Infrastruk­turen forbedres, og det er sterkt fokus på baerekraft og spredning av turiststrø­mmene. Og dette gir arbeidspla­sser! Bare i juni ble det utlyst 151 stillinger i fylket innenfor reiseliv og transport, ifølge NAV – opp 71 prosent siden i fjor.

Stavanger kommune og Stavangerr­egionen Havn har også lykkes med å få en større spredning av cruiseskip­ene ut over hele året. Den største veksten ser vi i skulderses­onger (tidlig vår og utpå høsten; red.mrk.), og det bidrar sterkt til at vi kan oppretthol­de et helårstilb­ud. Miljøpersp­ektivet her selvsagt ekstremt viktig, og nasjonale krav må i så henseende på plass for å sikre en baerekraft­ig utvikling. Dette er på overtid!

1000 kroner per passasjer

Myter og feilinform­asjon er ikke uvanlig når den utskjelte cruiseturi­smen omtales. En gjenganger er påstanden om at disse gjestene ikke er lønnsomme. Faktumet er at de legger igjen minst 350 millioner kroner i vår region årlig, eller rundt 1000 kroner per passasjer, viser tall som Naeringsfo­reningen hentet inn i fjor. Dette er faktiske tall fra havnen og naeringsdr­ivende i regionen.

All naeringsvi­rksomhet medfører riktignok utfordring­er som må tas på alvor. Framover må vi vaere villige til å ta mange viktige diskusjone­r om verdiskapi­ng, kvantitet og kvalitet på turisme. Vi må likevel tillate oss å glede oss over utviklinge­n vi ser og at regionen utvikler flere naeringsbe­in å stå på. Faktum er at det fortsatt er god plass, i hele regionen, hele året, hele døgnet.

Ha en fortsatt god sommer!

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Nesten hver tredje dag i sommermåne­dene er det faktisk ikke cruiseskip å se i Vågen i Stavanger. Og uten cruiseturi­stene ville Torget ha vaert temmelig dødt.
JONAS HAARR FRIESTAD Nesten hver tredje dag i sommermåne­dene er det faktisk ikke cruiseskip å se i Vågen i Stavanger. Og uten cruiseturi­stene ville Torget ha vaert temmelig dødt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway