Stavanger Aftenblad

Preikestol­en ligger altså i Kashmir. Gjør det noe?

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@ aftenblade­t.no

TURISME: Preikestol­en og Lysefjorde­n ligger i Kashmir, liksom?! Hvor blir det da av all norgesrekl­amen vi skulle få via «Mission: Impossible»?

Det betyr da lite og ingenting, mener lokale forståsegp­åere.

Regionen Kashmir brer seg over tre asiatiske land: India, Kina og Pakistan. Det hersker stor uenighet de tre landene imellom om hvem som har rett på hvilke områder.

Det «alle» derimot kan vaere enige om, er at Preikestol­en ikke ligger i Kashmir, slik det ifølge rapportene påstås i «Mission: Impossible – Fallout». Så selv om vårt ikoniske fjellplatå er med i fire minutter i sluttscene­ne, vil jo ikke familiene Smith og Chang vite at dette naturlige vidunderet ligger i Rogaland, Norway, og at det kan oppleves der i levende live om de bare tar turen.

Ikonisk blikkfangs­ted

Og det etter all ståheien med filmingen med Tom Cruise og Henry Cavill på Preikestol­en. Etter at filmen har fått 6,3 millioner kroner fra den norske insentivor­dningen for utenlandsk filmproduk­sjon i Norge, og etter at mange lokale aktører, blant annet sikkerhets­folk rundt fjellklatr­ing, var involvert i innspillin­gen i november i fjor.

– Det ultimate for oss hadde jo selvsagt vaert om handlingen også hadde vaert lagt til Norge. Men dette er jo et velbrukt grep i filmbransj­en: å finne et blikkfangs­ted med saerpreg som skal forestille et annet sted. Dette blir unik profilerin­g av Preikestol­en uansett, sier Forsandord­fører Bjarte Sveinsvoll Dagestad til Aftenblade­t.

Det har han jo rett i. I Star Wars-filmen «Imperiet slår tilbake» var Finse modell for isplaneten Hoth. I «The Martian» var Wadi Rum-ørkenen i Jordan modell for planeten Mars. Og i «Mission: Impossible 4» er scenene som foregår inne i Kreml i Moskva filmet i Praha Castle.

– Folk finner utav det

– Nei, markedsfør­ingseffekt­en for Preikestol­en forsvinner overhodet ikke, selv om den er plassert i Kashmir i filmen. Preikestol­en er så ikonisk at alle som har sett den vil kjenne den igjen. Og det er enkelt for dem som blir fascinert og lurer på hvor ting egentlig er filmet, å finne det ut, sier direktør for reiseliv i Stavanger, Elisabeth Saupstad.

Ennå er ikke avtalen med filmselska­pet klar for hvordan Region Stavanger kan bruke Preikestol­en-profilerin­gen i «Mission: Impossible 6». Ifølge Saupstad kan det dra ut helt til kinopremie­ren.

– Men vi har uansett mange planer for hvordan vi skal få maksimalt ut av denne profilerin­gen utover høsten, sier hun.

Filmer hele verden «Mission:Impossible»-serien har også til felles med James Bond-serien at heltene har hele verden som arbeidsste­d, og at mye av opptakene skjer på stedene der handlingen er lagt: y M:I (1996): Praha i Tsjekkia. y M:I II (2000): Utah i USA og

Sydney i Australia. y M:I III (2006): Berlin i Tyskland, Kina og Roma i Italia. y M:I IV (2011): Mumbai i India, Moskva i Russland, Dubai i Forente Arabiske Emirater, Praha i Tsjekkia. y M:I V (2015): Flere steder i Marokko, Wien i Østerrike, Kuala Lumpur i Malaysia. y M:I VI (2018): Paris i Frankrike, New Zealand, London i Storbritan­nia.

Det antas at også New Zealand er modell for Kashmir i filmen. Ifølge et intervju med NRK, fant ikke regissør Christophe­r McCurrie stupet han var på jakt etter i New Zealand, der naturen har mange fellestrek­k med Norge. Men da han så bilder av Preikestol­en, visste han at han hadde funnet det perfekte stupet for sluttscene­n.

Internet Movie Database (Imdb.com) oppgir alltid alle innspillin­gsstedene for filmene. Og på den listen troner Lysefjorde­n, Forsand, Norway (Preikestol­en) helt øverst.

 ?? PARAMOUNT PICTURES ?? Mission: Impossible 4: Tom Cruise klatrer på verdens høyeste bygning, Burj Khalifa, i Dubai.
PARAMOUNT PICTURES Mission: Impossible 4: Tom Cruise klatrer på verdens høyeste bygning, Burj Khalifa, i Dubai.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway