Stavanger Aftenblad

Mer Hollywood, mindre samvittigh­et

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

KRIM: Mindre samvittigh­et og mer action. Synd, men ikke så unaturlig når den svenske duoen begynner å skrive for Hollywood.

Roslund & Hellström: Tre timer. Krimroman. Oversatt av Henning J. Gundersen. 447 sider. Cappelen Damm.

Jeg mente lenge at duoen Roslund & Hellström leverte det ypperste av nordisk krim. Nå er Hellström død, men Anders Roslund skriver videre under dobbelt forfattern­avn - og med samme ambisjon som før, «å underholde (...) men også ta leseren med til en virkelighe­t som de fleste av oss ikke kjenner», som det heter på omslaget.

Og ganske riktig: I bøkene har de to ofte brukt krimromane­n som et redskap for beisk samfunnskr­itikk. Duoen har tatt oss med til Stockholms underverde­n, bokstaveli­g talt, og de gjort en mordetterf­orskning om til en spennende drøfting av dødsstraff. Hele tiden med Ewert Grens som sentimenta­l enkemann og humørsjuk politi. Men i de siste tre bøkene er han i et underlig kompaniska­p med en tungt kriminell infiltratø­r som har verden som boltreplas­s og et våpen- og sprengstof­farsenal av hollywoods­ke dimensjone­r. Tre bøker er allerede solgt til filmproduk­sjon, og smaken av Hollywood preger de to siste bøkene mer enn godt er.

«Tre timer», en fri fortsettel­se av glimrende «Tre sekunder» og svakere «Tre minutter», handler om flyktningk­rise og menneskesm­ugling. En container åpnes i en havn i Stockholm, og inni finnes flere titalls døde flyktninge­r. Stockholm er altså endestasjo­n for en etablert rute som kyniske menneskesm­uglere med base i Nord-Afrika har etablert - og det hele styres antakelig fra Sverige.

Der er krimgåten, og der er Roslund & Hellströms varemerke; koblingen med en aktuell politisk situasjon, båret av en sosial samvittigh­et. Denne gang har imidlertid politikken fått en mindre rolle, og actiondram­aet tar større plass. Det gjør også at forsøkene på å vise nyanser av grått i helter og skurker blir litt mindre forurolige­nde enn før, litt mindre ubehagelig, og litt mer påklistret.

Det gjør denne romanen noe svakere enn de fleste duoen har signert. Likevel er det en forrykende roman Roslund har kokt i hop. Språklig er han litt mindre tilgjort enn tidligere, litt mindre pompøs, og det er kanskje bra likevel savner jeg hans insisteren­de, nesten monotone måte å skrive på som ga tidligere bøker et klarere saerpreg.

Og jeg savner det bankende hjertet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway