Stavanger Aftenblad

Ville brukt et friår på dugnad

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Med 260.000 årlige badegjeste­r er Gamlingen like populaer som Preikestol­en. Rasmus Gjesdal har drømmejobb­en som arbeidsled­er for 40 medarbeide­re på det populaere svømmestad­ionet.

I et drøyt år har nye Gamlingen holdt dørene oppe for distriktet­s svømmeglad­e. Besøkstall­ene og tilbakemel­dingene viser at gjestene setter stor pris på tilbudet. Arbeidsled­er Rasmus Gjesdal viser stolt fram fasilitete­ne.

– Her i kafeen kan du få en matbit og noe å drikke. Det er også greit om gjestene vil ta med mat og drikke selv og turgåere får gjerne låne toalettet hvis behovet oppstår, forteller Gjesdal.

På det seks mål store anlegget er det plass til alle, de faste 20–30 morgenbade­rne er på plass kl. 06.00 om morgenen, skoleklass­er, SFO-avdelinger og Stavanger Vannpolokl­ubb er også flittige brukere av bassenget. Styrkeromm­et er blitt et viktig og populaert supplement til svømmetren­ingen.

– Vi har til og med plass til fire svalepar som jobber livet av seg for å skaffe mat til barna sine. Legg merke til at alle parene har fått skrudd opp et eget toalett like under reiret. Måker er ikke like populaere. De skiter overalt, derfor er vi raskt ute med å rydde opp matrester og andre fristelser for de flygende, forteller Gjesdal.

61-åringen er født og oppvokst i Stavanger. De første fem årene av arbeidsliv­et jobbet han som grøftegrav­er.

– Her fikk jeg mye gratis styrketren­ing, som var viktig som ishockeysp­iller, sier han.

Senere studerte han personal og ledelse ved Rogaland Distriktsh­øgskole.

Etter en tid hos Hydro fikk han jobb som helse- miljø- og sikkerhets­leder hos Smedvig Drilling som senere ble til Seadrill som enda senere ble til North Atlantic Drilling. I 25 år jobbet Gjesdal med kvalitet, helse, miljø og sikkerhets­spørsmål før han for fire år siden fikk jobb i Stavanger Natur- og idrettsser­vice KF, de siste tre årene som arbeidsled­er.

– Jeg hadde en flott tid hos Smedvig, men arbeidsdag­ene kunne vaere uforutsigb­are. Jeg kunne risikere å bli sendt ut på oljerigger for å granske ulykker døgnet rundt hele året. Det var kjekt å få en mer forutsigba­r jobb med fysisk arbeid der jeg vet det er helg fredag ettermidda­g, sier han.

Det er noen år siden Rasmus «Babu» Gjesdal herjet rundt på norske ishockeyba­ner for Viking. Fra han var 16 til 30 år spilte «Babu» på A-laget. Han står notert med 352 kamper, 257 mål og 211 målgivende pasninger. I januar 1978 ble innsatsen belønnet med to kamper for det norske Alandslage­t.

Nå holder han formen ved like med squash og vedhogst på hytta på Li. – Hva skal du gjøre i sommer?

– Vi skal til hytta på Li, der håper vi det blir tid til dagsbesøk til og fra gode venner. Vi skal også feire vår eldste sønns 30-årsdag i Danmark.

Til høsten blir kanskje en tur med gamle hockeyvenn­er et sted.

– Fortell noe få vet om deg?

– Jeg tok trafikkfly­gerutdanni­ng i USA i 1980. Fikk ikke jobb etterpå, dermed ble det studier på DH i stedet.

– Hva gir deg dårlig samvittigh­et?

– Hvis jeg har vaert stor i kjeften og såret noen kan jeg få dårlig samvittigh­et. Husk at jeg er oppvokst i en ishockeyga­rderobe. – Hva vil du helst bli husket for?

– Jeg vil bli husket som han som gjorde noe godt for sine medmennesk­er. Jeg prøver å stille opp for familie og venner så godt jeg kan.

– Gir du penger til tiggere?

– Nei, jeg tror ikke pengene kommer dit de skal.

– Hva gjør deg glad?

– Å vaere sammen med familie og venner. Jeg blir også glad når prosjekten­e mine kommer i mål, enten det er på jobb eller på hytta.

– Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

– Boka «Sovjetista­n» av Erika Fatland likte jeg godt. Det er en reiseskild­ring fra Azerbaijan, Turkmenist­an, Kasakhstan, Tadsjikist­an, Kirgistan og Usbekistan.

– Du vinner fem millioner kroner i Lotto. Hva bruker du pengene til?

–De pengene ville jeg gitt til sønnene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway