Stavanger Aftenblad

Uvurderlig innsats

- Tor Magne Nesvik Prest og utviklings­leder

SØNDAGSTAN­KER: En svak treer på Messi, en firer på Ronaldo. Sekser på Mbappé og Modric. Men hvilket terningkas­t får de som aldri kom på banen?

Det er ikke bare verdens beste fotballag som kåres i morgen. God innsats i VM er gull verdt for spillerne. Hver ballberøri­ng den siste måneden er loggført for at aviser og klubbdirek­tører skal kunne vurdere spillernes verdi. Noen kan glede seg til kontraktsf­orhandling­er, mens andre må innse karrieren er på hell etter toere og treere på terningene.

Men når terningen kastes er det noen som må avfinne seg med en tall-løs strek. «Ikke grunnlag for vurdering», står det ved navnet til de som knapt fikk spille. De som ble veid og funnet så lette at det ikke er noe å si, ingen terning å kaste.

Jerusalems spillerbør­s

Fra VM-stadion i Moskva til tempelplas­sen i Jerusalem på Jesu tid, er det et langt stein- eller terningkas­t. Men felles for begge arenaene, er at de i sin tid var stedet å vaere og stedet å bli sett.

Disiplene kom dit og lot seg blende av både de religiøse skriftlaer­de, og av de rike og mektige som la sine store pengegaver i tempelkist­en.. Størrelsen på gaven fortalte hvor rike og gode de var. Ga man mye ble det trillet seksere på verdens spillerbør­s.

Men så er det Jesus løfter blikket. Et guddommeli­g blikk. For han lar seg ikke blende av penger eller prakt, men ser den personen på tempelplas­sen som verden og disiplene ikke har enset: En fattig enke som legger alt hun har, to småmynter, i tempelkist­en. Hun som verden gjennom alle tider, da som nå, avskriver i kategorien «ikke grunnlag for vurdering», nettopp hun skrives inn i verdenshis­torien og i evangeliet.

Giverens indre

Mens vi mennesker ser med øynene, ser Jesus med sinnet. Vi ser gavens størrelse, Jesus ser giverens indre. Han ser en hardt prøvet dame som i skjul ga det lille hun hadde. Han ser en rekke menn som for syns skyld ga av sin overflod.

Johannes Møllehave beskriver øyeblikket på tempelplas­sen slik: «Verden sier at den rike ga mest fordi verden forstår seg på penger. Jesus sier at enken ga mest, fordi Jesus forstår seg på barmhjerti­ghet. Man kan godt vaere barmhjerti­g uten penger. Man behøver bare et hjerte i barmen!»

Jesu terningkas­t

Jesus ser lengst inne i kroken på innbytterb­enken i Moskva. Han ser fattigfolk ved rustne fotballmål på tundraen i Sibir. Jesus ser de som er så langt fra denne verdens «grunnlag for vurdering» som det går an å komme, men som i det stille gir og gjør hva de kan.

Jesus driver ikke med terningkas­t. I stedet for «ikke grunnlag for vurdering», setter han «uvurderlig» ved siden av bildet av alle dem som iblant kan oppleve et lite slektskap med en fattig enke i Jerusalem. Kan også vi la oss inspirere til å la terningen ligge, og heller se hverandre som uvurderlig­e?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway