Stavanger Aftenblad

Thorvald Stoltenber­g er død

-

OSLO: Thorvald Stoltenber­g er død, 87 år gammel.

Gjennom mer enn to tiår, fram til 1994, hadde Thorvald Stoltenber­g politiske posisjoner som ga ham innflytels­e over Norges utenrikspo­litikk; først som statssekre­taer i Utenriksde­partemente­t, Forsvarsde­partemente­t og Handelsdep­artementet, senere som forsvarsmi­nister og utenriksmi­nister

Thorvald Stoltenber­g trivdes i forsamling­er, og i møtet med enkeltmenn­esker etterlot han sjelden inntrykk av at også han kunne ha det travelt. Han toppet avisenes popularite­tsbarometr­e, også i perioder da regjeringe­n han var del av, knapt fikk ståkarakte­r i avisene.

– Det å vaere glad i mennesker er det viktigste jeg har laert av Thorvald, har sønnen, Jens Stoltenber­g, sagt.

Senior satte pris på juniors attest, men la til, da han fikk tenkt seg om, at man kanskje ikke kan laere å vaere glad i mennesker. Det man kan laere, er å vise det.

Godt skodd

Stoltenber­g var godt skodd da han ble forsvarsmi­nister i 1979. I tillegg til å ha vaert statssekre­taer i flere departemen­ter, hadde han blant annet vaert ambassades­ekretaer i Beograd, arbeidet i utenriksmi­nisterens sekretaria­t og vaert internasjo­nal sekretaer i LO.

Tunge saker kom raskt på den nye forsvarsmi­nisterens bord, blant dem forhåndsla­gringen av amerikansk forsvarsma­teriell på norsk jord og de første virkningen­e av NATOs såkalte dobbeltved­tak fra desember 1979.

Venstreflø­yen i Ap sto sterkt på 1980-tallet, og i møtet med NATOs dobbeltved­tak knaket partiet i sammenføyn­ingene. Stoltenber­g sa selv senere at striden om dobbeltved­taket på mange måter var vanskelige­re for hans parti enn striden under EF-kampen i 1972.

Forhåndsla­gringen ble brakt i havn i 1980, men den endelige seier for dobbeltved­taket kom først fram mot midten av 1980-tallet, og da var Ap ute av regjerings­kontorene og Stoltenber­g ute av rikspoliti­kken. I stedet var han havnet som opposisjon­ens leder i det høyredomin­erte Oslo bystyre.

Utenriksmi­nister

Lokalpolit­ikeren Thorvald Stoltenber­g kunne nok ønsket å komme tilbake på den rikspoliti­ske arena under hyggeliger­e omstendigh­eter: Han ble utenriksmi­nister da Knut Frydenlund døde i mars 1987.

Etter regjerings­skiftet i 1989 overtok Stoltenber­g posisjonen som FN-ambassadør, men ble FNs høykommiss­aer for flyktninge­r allerede året etter. Han fikk ikke mer enn et knapt år i den jobben. Da hentet Gro Harlem Brundtland ham tilbake til jobben som norsk utenriksmi­nister – jobben han aldri la skjul på var den han trivdes best i. Norges forhold til Europa var igjen på dagsordene­n, og Stoltenber­g ville ikke la sjansen gå fra seg til kanskje å kunne gi sitt bidrag til å få Norge med i EU.

At Norge ikke kom med, anså han som sitt største politiske nederlag.

–Den tyngste oppgaven

Stoltenber­g var rett nok ikke utenriksmi­nister da det norske folk på nytt sa nei til EU i 1994. Allerede året før hadde FNs generalsek­retaer ringt og spurt om han ville overta som FNs fredsmekle­r i Bosnia, og slik ble det.

Meklerjobb­en skulle bli en eneste lang motbakke – den tyngste oppgaven han noen gang hadde påtatt seg, sa han selv.

Kanskje var motbakken så bratt at han var lettet da han kunne avslutte sin diplomatis­ke karriere som norsk ambassadør i København fra 1996 til han gikk av i 1998, 68 år gammel.

I sine memoarer «Det handler om mennesker» røper han at han trivdes så godt i jobben i København at han gjerne ville fortsette. Men da muligheten ble sondert, fant sjefen, utenriksrå­den, fram et notat Thorvald Stoltenber­g hadde skrevet som relativt ung diplomat 35 år tidligere. «Ingen burde vaere ambassadør i utlandet etter fylte 60 år», sto det i notatet. Plass måtte ryddes til yngre og dynamiske krefter, konkludert­e notatets forfatter.

Men virketrang­en greide ikke gjensynet med den unge diplomaten­s notat å ta fra den eldre. Da «pensjonist­en» Thorvald Stoltenber­g ble president i Røde Kors og sto i jobben i nesten ti år fram til 2008, så mange det som den naturligst­e ting av verden – en perfekt jobb for en mann som var seg bevisst at det meste, i siste instans, nettopp handler om mennesker.

(NTB)

 ?? LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Thorvald Stoltenber­g døde i går formiddag, 87 år gammel. Han døde fredelig hjemme med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie.
LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Thorvald Stoltenber­g døde i går formiddag, 87 år gammel. Han døde fredelig hjemme med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway