Stavanger Aftenblad

Da Tour de France traff Derval

- Kurt B.M. Haugli

DERVAL: Hva skjer når en søvnig liten fransk landsby plutselig blir utsatt for verdens største sykkelritt?

Klokken er i ferd med å passere midt på dagen. Solen steker. Om tre og en halv time kommer 170 veltrente syklister, 30 motorsykle­r, 50 følgebiler dundrende gjennom veikrysset i Derval. En liten landsby i Loire-Atlantique. Nord for Nantes og sør for Rennes. 3500 innbyggere. Snart skal alle sammen, og noen til, stå gatelangs.

Der midt i sommerhete­n, nesten fire timer før det eksplodere­r, er campingsto­lene blitt plassert ut, og lunsjen fortaeres fra medbrakte Tupperware-bokser. På Place Bon Accueil er det boder, alle bord på det lokale vertshuset er reservert til lunsj. Det har ikke skjedd før.

Her skal ingen gå glipp av noe. Tour de France er på vei.

Ventetid

Det skjedde i 1955 også. I 63 år har de ventet.

Et søvnig veikryss med et bakeri, en slakter, en kolonialbu­tikk, bank og mobiltelef­onsjappe, flott steinkirke og et rådhus har rigget seg til fest en tirsdag tidlig i juli.

Emmanuelle Joguet på det lokale turistkont­oret har i et halvt år vaert med på å forberede denne dagen hvor 170 veltrente syklister skal bruke to minutter i landsbyen. Knapt noen av dem vet etterpå hvor de har vaert innom.

– Dette er viktig. Tour de France er veldig viktig for folk i dette området. Dette har uansett vaert en suksess, sier Joguet på en noe haltende engelsk.

Sambadans på torget, franske fristelser fra boder og dårlig salg hos han som selger offisielle Tour de France-souvenirer.

Gjerrige franskmenn

– Franskmenn er gjerrige. Det skulle vaert flere engelskmen­n, nederlende­re og nordmenn her. De bruker penger. Franskmenn vil bare bruke to euro, sier han med et skjevt smil.

Det er fortsatt timer til det store skal skje. Først kommer reklamecar­avanen en drøy time før syklistene. Den er veldig populaer ettersom det kontinuerl­ig kastes gratis capser, godteri og annet reklamemat­eriell ut til de som står langs veien.

Stolt borgermest­er

Mens vi venter må vi få oss en prat med ham som var øverste ansvarlig for Tour de France-gatefest. Borgermest­eren måtte få ordet.

Han måtte lokkes ut av de innerste delene av VIP-teltet hvor sjenerøse mengder med rødvin, lokale oster, pateer og pølser sto på menyen. Når man nå en gang får Tour de France gjennom byen så er det fest for alle. Men noen er viktigere enn andre. Derfor holdt borgermest­er Jean Louër hoff under den hvite teltduken som ga skygge for nådeløs fransk sommersol.

– Jeg synes det er en god prestasjon å få vist byen fram for verden, sier han og med det mener at han som alle andre lokalpolit­ikere verden over at endelig er hans plass «satt på kartet».

En opplevelse for ungene Pappa François Harel har kjørt 100 kilometer fra Laval for å gi ungene Lenny (5) og Fleur (7) en opplevelse og kanskje litt godteri kastet fra caravanen.

Det skal det bli. Etter at alle reklamebil­ene har kjørt gjennom har Lenny og Fleur en pose full av gratis saker og ting. For dem var dagen fullkommen allerede før syklistene kom.

Og syklistene, de kom. Med Grag Van Avermaet i gul trøye som suste forbi kirken. Syklistene kom like fort som de kom. Derval kunne gå tilbake i hvilemodus.

François Harel tok med seg to smilende unger til bilen.

– Det har vaert en flott dag, sier han.

Jeg synes det er en god prestasjon å få vist byen fram for verden.

Jean Louër, borgermest­er

 ?? FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN ?? I knappe to minutter fikk Derval vaere med på Tour de France-festen. Her er det Greg Van Avermaet som ruller gjennom byen med kirken i bakgrunnen.
FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN I knappe to minutter fikk Derval vaere med på Tour de France-festen. Her er det Greg Van Avermaet som ruller gjennom byen med kirken i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway