Stavanger Aftenblad

De har samlet en delt nasjon – nå kan de ta VM-gull

-

MOSKVA: Kroatia kan bli det nest minste landet i historien som vinner VM.

Årets verdensmes­terskap i fotball vil for alltid stå igjen som mesterskap­et der storfavori­ttene feilet og outsiderne grep muligheten.

Få hadde på forhånd trodd at Kroatia, et ungt land med 4,5 millioner innbyggere, skulle spille VM-finale på Luzjniki stadion søndag. I oktober spilte landet 1–1 hjemme mot Finland i kvalifiser­ingen, og Ante Cacic ble sparket. Inn kom Zlatko Dalic og sikret VM-sluttspill.

– Lagkulture­n var nesten i fillebiter, og mange boikottet landslaget. Nå er fire millioner ute i gatene og feirer, sier Dalic før karrierens største utfordring.

Med seier vil Kroatia bli den nest minste nasjonen som vinner fotball-VM. Kun Uruguay hadde faerre innbyggere da landet løftet trofeet i 1930 og 1950.

Ekstrem vilje

Under mesterskap­et har Kroatia kjempet ekstremt hardt. I samtlige cupkamper har kroatene havnet under og kjempet seg tilbake. Danmark og Russland ble slått ut etter straffespa­rkkonkurra­nse, mens Mario Mandzukic sikret VM-finalen i ekstraomga­ngene mot England.

Kampforlen­gelsene har kostet krefter, men spillerne har bitt tennene sammen og gitt alt.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si om det spillerne gjorde i dag, styrken de viste, utholdenhe­ten og energien. Jeg ville gjøre bytter, men ingen ville ut. Alle sa «jeg kan fortsette å spille». Noen spilte med skader som ville sette dem utenfor vanlige kamper, sa Dalic etter semifinale­n.

Optimisme i delt land

Først i 1991 ble Kroatia en selvstendi­g nasjon etter Jugoslavia­s fall. På 90-tallet herjet borgerkrig­en på Balkan. Landslagsk­aptein Luka Modric var blant dem som drevet på flukt.

Nå har folket lagt til side uenigheten­e og samlet seg for å følge nasjonens jakt på VM-trofeet. Semifinale­seieren mot England ble feiret til langt på natt.

– Det er karnevalsa­tmosfaere og full fest. Det er mye sorg forårsaket av den dårlige økonomiske situasjone­n, og dette har vaert en veldig velkommen og lykkelig distraksjo­n. Kroatia er alltid splittet i hver sak, og du kan se delingen overalt hele tida. Men ikke nå, og det er forfrisken­de, sier Suzana fra Zagreb til DPA.

Frankrike er favoritter

Søndag står Frankrike på motsatt banehalvde­l. Nasjonen med 67 millioner innbyggere jakter sitt andre VM-gull og har blod på tann etter EM-finaletape­t mot Portugal på hjemmebane for to år siden. I 2006 måtte Frankrike gi tapt for Italia i VM-finalen. Det ønsker de ikke å gjenopplev­e mot Kroatia.

Laget har et stjernegal­leri uten like. Anført av Antoine Griezmann og stortalent­et Kylian Mbappé har det franske lokomotive­t senket sine motstander­e. Argentina, Uruguay og Belgia har alle sett seg slått i cupspillet.

Frankrike har utvilsomt hatt den tøffeste veien til finalen og må finne seg i å vaere favoritter. Det er ikke midtbanesp­iller Paul Pogba enig i.

– Vi ser ikke på oss selv som favoritter. Vi er de samme som vi var fra starten av turneringe­n. Vi tviler ikke, vi spiller sammen, og det er vår styrke. Vi jager noe og vil gjøre alt vi kan for å oppnå det, sier Pogba og skryter av Kroatias sliteseier mot England.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway