Stavanger Aftenblad

Turistsats­ingen virker

-

LEDER: Det er et velfortjen­t løft den lokale turistnaer­ingen i regionen har fått i sommer, men vi tåler mer. Ikke minst bør det vaere en utfordring å få flere norske turister til Rogaland.

Tall Aftenblade­t presentert­e forrige uke, viste at turismen i Rogaland hadde vokst med 15,7 prosent fram til mai. Hotellbele­gget har også fått en etterlengt­et økning. Reiselivsd­irektør Elisabeth Saupstad sier det er turister fra USA, Tyskland, Spania og Storbritan­nia, som bidrar mest til økningen. Ikke overrasken­de er det Preikestol­en, Lysefjorde­n, museer og matoppleve­lser som trekker folk.

Det er ikke tilfeldig. Over tid er det satset målrettet mot disse gruppene, med produkter som holder mål over tid. Det er de samme produktene, fjordturer, Jernalderg­ården og maten, som får alle cruiseturi­stene til å gå i land.

Det er viktig å ta vare på den posisjonen Rogaland nå er i ferd med å få som turistdest­inasjon. Det gode ryktet vi begynner å få blant utenlandsk­e turoperatø­rer må ivaretas. Kanskje er dette enda viktigere enn å finne nye markeder, men ett marked bør det vaere mulig å få mer ut av: det norske.

Går det an å se for seg et familieråd et eller annet sted i Norge på tidlig vårpart der mor sier «javel, barn. Denne sommerferi­en skal vi skeie skikkelig ut. Vi har faktisk fått plass til bobilen på Mosvangen camping i Stavanger. Vi skal vandre mellom trehusene i oljehoveds­taden, gå tur til en fjelltopp som heter Dalsnuten og til et platå som kalles Preikestol­en. Og jammen har de også en fornøyelse­spark i naerheten. Der kan vi runde av etter å ha vaert på Oljemuseet»?

Svaret er nei. Dette er det ikke lett å se for seg. Det er ikke mange nordmenn som planlegger lengre ferier på Sørvestlan­det, dersom de ikke har slekt her. De fleste som lander på Sola og bor på hotell, har et oppdrag i forbindels­e med jobben. Er det mulig å få disse til å komme en dag før, eller bli over helgen? Går det an å få de som går til Preikestol­en til å bli igjen noen dager?

Det kan vaere en start om folk begynner å se på distriktet som mer enn et transittom­råde eller en ren gjennomkjø­ringsvei med innlagte ferjekøer.

Samtidig er det ikke sikkert at det skal vaere et mål å få folk til å bruke uker av sommerferi­en i Rogaland. Vaeret er en begrensing på dette. Aktivitete­r som Gladmat og Sildajazz er dessuten viktigere for de som bor her enn for de tilreisend­e. Et sted er bare godt å komme til, dersom de som bor der har det godt, men enda er det langt fram til at vi har så mange turister at vi ikke kan håndtere det. Dette bør vaere en baerekraft­ig satsing på alle måter.

Det kan vaere en start om folk begynner å se på distriktet som mer enn et transittom­råde.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Reiselivsd­irektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad, ser en sterk økning i turisttils­trømningen i distriktet.
CARINA JOHANSEN Reiselivsd­irektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad, ser en sterk økning i turisttils­trømningen i distriktet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway