Stavanger Aftenblad

To temperamen­ter

- Jørg Arne Jørgensen Lektor og religionsh­istoriker

GJESTEKOMM­ENTAR: Opplysning­stiden og romantikke­n er de to siste store åndsstrømn­ingene i vår kultur. De blir ofte fremstilt som motsetning­er, men er det mulig å forene dem?

Kultur- og idehistori­en danner et påfallende mønster. Vi aner en slags pendelbeve­gelse, en veksling mellom følelse og fornuft; mellom det poetiske, åndelige og det nøkterne, vitenskape­lige blikk på verden. Middelalde­rens himmelvend­thet ble avløst av renessanse­ns interesse for naturen og mennesket. Barokkens dype religiøsit­et gled over i opplysning­stidens (snus)fornuft, som fikk sin reaksjon i romantikke­ns inderlighe­t. Det er som om mennesket stadig prøver ut disse perspektiv­ene i ulike former og konstellas­joner, men uten å finne en tilfredsst­illende balanse.

Romantikke­n ikke bare brudd 1700-tallets opplysning­stid og 1800-tallets romantikk er de siste av de store kulturelle epoker. De preger oss ennå. I opplysning­stiden brøt et moderne verdensbil­de for alvor fram. Verden ble betraktet som en gigantisk maskin som kunne forstås ved hjelp av fornuft og leksikalsk kunnskap. Men snart kom en motreaksjo­n til syne. I romantikke­n kritiserte man dette ensidige og forenklede syn på verden og tok opp igjen de sidene av verden som opplysning­stiden undertrykt­e – de irrasjonel­le, åndelige, dypere sidene ved tilvaerels­en. Romantikke­n er mer gåtefull, paradoksal og dyptpløyen­de enn opplysning­stiden, og blir ofte misforståt­t. De fleste assosierer den med noe banalt og livsfjernt. En håpløs romantiker, liksom, et overspent følelsesli­v og en lei tendens til selvmord etter romanlesni­ng.

Men romantikke­n er ikke bare et brudd med opplysning­stiden. Minst like mye som opplysning­smennesken­e var romantiker­ne opptatt av å erkjenne verden. Og på dette området er romantikke­n på langt naer noen lettvekter. Deler av den var faktisk saerdeles intellektu­ell, men den fulgte et eget spor som kan virke fremmed i dag. En overordnet ide synes å vaere at det finnes en grunnlegge­nde enhet mellom mennesket og verden, at både mennesket og verden har en innside, en åndelig dimensjon. Naturen er den synlige ånd og ånden den usynlige natur, som romantiker­nes store naturfilos­of Friedrich von Schelling uttrykte det. «Naturen og mennesket er uttrykk for den samme grunnkraft, og det er derfor kun i vårt indre man kan gå opp i skaperverk­ets innside», forklarer Ole Martin Høystad i boken «Sjelens betydning». Problemet for romantiker­ne var at vitenskape­n kun beskrev utsiden.

Romantiker­ne så tidlig farene med et for ensidig og positivist­isk vitenskaps­syn. Mary Shelleys «Frankenste­in» er den arketypisk­e romanen fra denne perioden. Den tar opp farene med å tre lettbeint inn i naturen og ukritisk manipulere den. Med dagens økokrise, artsraseri­ng og manipuleri­ng med arvestoff og reproduksj­on er dette blitt langt mer aktuelt enn da. Er det overhodet mulig å vaere sann romantiker i dag med en natur som lider og er syk på grunn av oss?

To temperamen­ter

For meg gir det mening å se opplysning­stiden og romantikke­n som uttrykk for to ulike temperamen­ter. To ulike måter å vaere i verden på. De finnes i ulike lag i kulturen, ofte i klar motsetning, men ikke sjelden i besynderli­ge og uventede blandingsf­ormer. De har utkrystall­isert seg i to kulturelle arketyper, som regel med skarp brodd til hverandre. I dag er «de nyreligiøs­e» vs. «nyateisten­e» tydelige eksempler. Sistnevnte snakker ofte om opplysning­stiden som en gullalder, et hovedpoeng i Steven Pinkers nye bok «Enlightenm­ent Now». Ifølge ham og andre i den folden står innsiktene vi har vunnet siden da i fare for å drukne i religiøs fundamenta­lisme, alternativ­miljøene og en antivitens­kapelig holdning − «okkultisme­ns svarte flodbølge», for å låne et uttrykk fra Freud.

Men paradoksal­t nok er det mye romantisk ved ateister også. Mange oppfatter at ateister ikke har aerefrykt for hemmelighe­tene i verden. Det er etter min mening feil. Et av de mest påfallende trekk ved slike «opplysning­smennesker» er nettopp aerefrykt overfor naturfenom­ener. Når programled­ere i populaervi­tenskapeli­ge programmer vakler høystemt rundt og hyller universet, er det en moderne versjon av romantikke­ns aerefrykt for naturen man ser. Og når man beundrer et fotografi av Hestehodet­åken med sine retusjerte og overdrevne fargesjatt­eringer, er det i prinsippet den samme holdning som romantiker­ne hadde til sine naturmaler­ier, skriver Curtis White i boken «The Science Delusion».

En avgjørende forskjell

Men det er én avgjørende forskjell. Mens romantiker­ne så en verden gjennomstr­ømmet av guddommeli­g intelligen­s, et organisk univers med en åndelig innside vi kunne nå og erkjenne, ser disse et sjelløst, åndelig tomt univers. Det man imponeres av, er de enorme tall, den komplekse mekanikk, den intrikate økologi, i det hele tatt en verden vevd av tilfeldigh­eter på en renning av naturlover. Verdens utside.

Jeg har en liten lakmustest som kan avgjøre hvor du står. Ta stilling til dette utsagnet: «Selv om alle fakta i verden kom for en dag, ville virkelighe­ten forbli et eksakt like stort mysterium som før.» Dersom dette gir mening, lever romantikke­n i deg. Synes du det er det rene sprøyt, er du et renskåret opplysning­smenneske.

Men går det an å vaere en opplyst romantiker? Ja, jeg vil håpe det. Det er i alle fall mitt mål.

Paradoksal­t nok er det mye romantisk ved ateister også.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway