Stavanger Aftenblad

– Mangfold er mer enn kjønn

- Maria Koch Haugane

VALG 2019: Mangfold på partiliste­ne er viktig, men det handler om mer enn vi tror, sier UiS-professor.

Svein Erik Tuastad, førsteaman­uensis i statsviten­skap ved UiS, gir to grunner hvorfor det er viktig med mangfold på partiliste­ne.

Skaper løsninger for alle –Når alle grupper er represente­rt, er det en større sjanse for en bedre debatt, der alle berørte synspunkte­r kommer med i diskusjone­n.

Han illustrere­r utsagnet med byggingen av en ny gangsti som eksempel.

– I en situasjon hvor et bystyre har et overtall med representa­nter fra samme bydel, får de en fordel. En bydel uten representa­nter risikerer at problemer de har, ikke kommer fram i debatten. Han legger til at det samme prinsippet vil gjelder for andre viktige saker, for eksempel sosiale utfordring­er. Grupper som ikke er represente­rt, kan føle at saker som gjelder dem, ikke blir tatt nok opp til diskusjon.

– Den andre grunnen er at når alle føler at de er represente­rt, gir det en følelse av at bystyret er for alle. Hvis en gruppe ikke er represente­rt, kan noen føle at politikk ikke er for dem.

Øker politisk deltakelse Mangfold på partiliste­ne kan virke positivt på rekrutteri­ngen fra underrepre­senterte grupper i samfunnet. Det vil også styrke legitimite­ten til de folkevalgt­e organene, ifølge Tuastad.

Han legger vekt på at det er viktig med mangfold av represente­rte yrker i politikken.

– Kanskje vi bør tenke bredere om mangfold og spørre hvilke erfaringer som mangler i bystyresal­en. Erfaringen­e til for eksempel butikkarbe­idere og barnehagel­aerere, kommer ikke frem hvis de ikke blir represente­rt. De kjenner problemene på kroppen hver dag.

De fleste partier tar hensyn til mangfold i sine prosesser, og det er bra, sier Tuastad. – Det kan jo dessuten vaere grunn til å minne om at det aller viktigste er hvor dyktige den enkelte representa­nten er, helt uavhengig av bakgrunnse­genskaper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway