Stavanger Aftenblad

Kabel fra Rosenberg kan gi cruiseskip landstrøm

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER:

Ledelsen ved Rosenberg WorleyPars­ons var like før ferien i møte med Stavanger kommune og Stavangerr­egionen Havn om en alternativ måte å skaffe landstrøm til cruiseskip­ene i Stavanger.

– Dette er et uhyre spennende prosjekt, som vi er svaert interesser­t i å vaere med på. I korthet går det ut på at Rosenberg også har behov for sjønaer landstrøm til sin virksomhet. De vet selvfølgel­ig at vi jobber med tilsvarend­e løsninger for cruiseskip­ene. De ser derfor for seg at de bygger et stort anlegg på sin tomt, og at det så legges en eller to kabler over til de stedene der havnen har behov, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

Hun mener det vil vaere et unikt prosjekt om man skulle få til et offentlig privat samarbeid mellom kommunen, havnen og byens store industribe­drift.

– For kommunen vil det vaere flere fordeler. Vi vil slippe diskusjone­r og kostnader ved å bygge et slikt stort anlegg naer sjøen inne i byens sentrum. Gjør vi det slik vil vi slippe med et svaert lite bygg på kaien. For det andre er de foreløpige utregninge­ne om hva dette vil koste, veldig lovende. Utregninge­r kommunen gjorde i vår viste at et landstrøma­nlegg i Stavanger ville koste om lag 100 millioner kroner. Nå antydes det en pris på om lag det halve, og da i et spleiselag mellom minst tre aktører. Jeg vil også anta at en fjerde, statlige Enova, også vil kunne støtte et slikt prosjekt, sier Sagen Helgø.

Gulrot?

– Bare 2 av 64 cruiseskip som besøker Stavanger i år, kan benytte seg av landstrøm. Er det da verdt bryet?

– På sikt tror jeg dette vil bli et incitament for å få de mest miljøvennl­ige cruiseskip­ene inn til Stavanger Havn, sier Sagen Helgø.

Hun får helhjertet støtte fra opposisjon­en i kommunen, represente­rt ved kommunalrå­d Dag Mossige (Ap).

– Nei, her er vi ikke i opposisjon. Nå er det på tide å handle. Stavanger har altfor lenge snakket om hvor dyrt dette blir og hvor vanskelig det blir å grave, i den grad at det har virket paralysere­nde. Hvis vi nå kan få det til i samarbeid med byens store industrilo­komotiv, da er det svaert gode nyheter. Stavanger har ingen tid å miste nå. Oslo Havn har alt vedtatt at de vil kutte utslippene med 85 prosent innen 2030. Kristiansa­nd åpner sitt landstrøma­nlegg for cruise i august, sier Mossige.

Tøff linje

Han mener også at cruiserede­riene selv bør vaere med på spleiselag­et, for eksempel ved å betale en avgift på én euro per passasjer.

– Når tilbudet er på plass bør vi kunne si til rederiene: Plugg inn eller bli hjemme, sier han.

Både daglig leder Odd Bjørn Bekkeheien i Stavangerr­egionen Havnedrift og direktør Leidulf Skjørestad i Stavanger kommune betegner forslaget som meget interessan­t.

Det er ennå langt fra sikkert at prosjektet kan la seg gjennomfør­e. Den største bøygen blir om det lar seg gjøre å få inn nok strøm til Rosenberg.

Må ha større kapasitet

– Foreløpig er det for lite strøm inn til Rosenberg til at det kan la seg gjennomfør­e. De har om lag 5 megawatt, noe som kun ville holde til et meget lite cruiseskip. Minimum for å få dette til, er et sted mellom 10 og 15, sier Odd Bjørn Bekkeheien Stavangerr­egionen havnedrift.

Han ser ikke noe problem med å strekke strømkable­r gjennom havnebasse­nget.

– Det er mange fra før, sier han.

Rosenberg jobber videre med å utrede prosjektet gjennom sommeren, ikke minst i samarbeid med strømlever­andøren Lyse.

Partene er enige om å møtes igjen om saken like over sommeren.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Det er ikke lange biten fra Rosenberg Verft og over til Strandkaie­n der cruiseskip­et «Crystal Serenity» lå fredag.
FREDRIK REFVEM Det er ikke lange biten fra Rosenberg Verft og over til Strandkaie­n der cruiseskip­et «Crystal Serenity» lå fredag.
 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Stavangerr­egionen Havn IKS er alt i gang med å bygge landstrøma­nlegg og tilhørende høyspenttr­afo for supplybåte­r. Et landstrøma­nlegg for cruisskip vil få helt andre dimensjone­r.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Stavangerr­egionen Havn IKS er alt i gang med å bygge landstrøma­nlegg og tilhørende høyspenttr­afo for supplybåte­r. Et landstrøma­nlegg for cruisskip vil få helt andre dimensjone­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway