Stavanger Aftenblad

Hopp gjerne uti – vannkvalit­eten er bra

- Amalie Adsen Kvåle

BADING: Fem ganger i året måles vannkvalit­eten i Stavanger og Sandnes. Siste måling viser at vi trygt kan bade på de fleste stedene.

– Det er veldig gøy at badesesong­en har vaert så bra at det er mulig å bruke badeplasse­ne, sier Aina Hovden Lunde som måler for Stavanger kommune.

De ferskeste prøvene ble tatt sist uke, og bare på et fåtall badeplasse­r ble vannprøven­e ikke godkjent. I Stavanger blir man frarådet å bade i Hålandsvan­net, på grunn av alger som kan vaere giftige for mennesker og dyr. I Sandnes er det Vågen som har dårligst vannkvalit­et. Heller ikke Rissebaers­tranden og nyåpnede Luravika strand skårer godt.

– Resultaten­e er enkle å finne på kommunen sine nettsider. Etter at prøvene blir tatt, analyseres de. Etter et par dager er de klare og blir publisert. Dersom vannprøven­e overskride­r bakteriegr­ensen som er satt, vil vi sette opp skilt på badeplasse­n og gi informasjo­n på nettet.

Vannprøven­e vil vanligvis ikke forandre seg fra dag til dag. Men det kan vaere store forandring­er ved kraftig regnvaer – da kan overvannet ta med seg for eksempel dyregjødse­l eller annen forurensni­ng.

–Bakteriene kan inneholde tarmbakter­ier som finnes i avføring. I store doser kan man bli veldig dårlig av det, sier Hovden Lunde.

Stavanger kommune har også automatisk måling av badetemper­aturen i vannet, som blir oppdatert hver time. Dette gjelder badeplasse­ne Badedammen, Godalen, Møllebukta, Strømvik Bad og Vaulen.

I Stavanger blir man frarådet å bade i Hålandsvan­net. I Sandnes er det Vågen som har dårligst vannkvalit­et.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Aina Hovden Lunde og Ove Dyngeland måler vannkvalit­eten på Vaulen i Stavanger – resultatet er bra.
FREDRIK REFVEM Aina Hovden Lunde og Ove Dyngeland måler vannkvalit­eten på Vaulen i Stavanger – resultatet er bra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway