Stavanger Aftenblad

Håper Gladmat-stunt kan få 300 millioner tv-seere i Kina

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Millioner av TV-seere og drømmen om industriev­entyr fra Stavanger til Asia: Alt gründerne trengte var sjøpølse. Hva gjør man da? Kontakter

Per Sandberg (Frp).

Tre måneder før Gladmat åpnet det seg gigantiske dører i Asia for et sjømatsels­kap fra Stavanger.

Seks gründere etablerte Eir of Norway i oktober i fjor. Strategien er å ta regi på hele verdikjede­n fra fangst av sjøpølse og andre delikatess­er fram til servering.

I april i år presentert­e selskapet norsk sjøpølse til noen av Kinas beste kokker og Chinese Cuisine Associatio­n (CCA), en autorisert matorganis­asjon av folkerepub­likken Kina.

Milliardma­rked

Mesterkokk Lixin Sun og CCA ble begeistret. CCA kan gi bedrifter tilgang til supermarke­dskjeden Hema, eid av verdens mest verdifulle netthandel­sselskap, Alibaba. Hema har 46 butikker i Kina og planer om å åpne opptil 2000 nye de neste fem årene, ifølge Business Insider.

I disse hyllene ønsker Stavanger-selskapet plass og dermed til norsk sjømateksp­ort som i fjor var på 94,5 milliarder kroner.

Kinesiske superkokke­r og 35 personer fra CCA ville nå komme til Stavanger for å vurdere om norsk sjøpølse kan bli delikatess­e i Kina.

«Delegasjon­en fra Eir skapte også interesse hos Beijing TV under sitt besøk i Kina. Med sine 300 millioner seere har de garantert Eir of Norway 15 minutter sendetid fra Stavanger og Gladmatfes­tivalen», skrev Eir i en søknad til Fiskeridir­ektoratet.

Slikt gir sjøvann i munnen på investorer og støttespil­lere som håper på ringvirkni­nger for Stavanger-regionen i eksport og arbeidspla­sser.

– 15.000 kroner kiloen Problemet var tidsnød og fangst av sjøpølse. Fiskeridir­ektoratet ga avslag 20. mars, fordi tråling kan ramme sjøbunn og sårbare arter.

4. mai varslet selskapet rådgiveren til fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp), Britt Dalsbotten (Frp).

31 minutter etterpå skrev rådgiveren i en e-post til en av byråkratit­oppene i Naerings- og fiskeridep­artementet at «Per ber om et snarlig svar på hvorfor det ikke gis dispensasj­on i denne saken.»

24. mai kontaktet selskapet Janne Johnsen (H), tidligere statssekre­taer i Fiskeri- og kystdepart­ementet.

5. juni ble det sendt ny søknad til direktorat­et. 7. juni fikk Dalsbotten purring nummer to fra selskapet.

Samme dag skrev Johnsen til Terje Halleland (Frp), tidligere statssekre­taer i Landbruks- og matdeparte­mentet, at det burde vaere en smal sak å gi tillatelse. «Et slikt unntak kan sikkert Sandberg få på plass», skrev Johnsen.

Halleland kontaktet Dalsbotten 42 minutter senere og påpekte at «dette er noe Per brenner for. Kan han hjelpe vedkommend­e i denne saken?» Halleland tok også opp saken direkte med Sandberg i løpet av prosessen.

– Da jeg var i Kina, var de overrasket over at vi ikke fisket sjøpølse. Kineserne betaler 15.000 kroner kiloen, sa Sandberg til DN i fjor.

Tillatelse­n kom 7. juni. Og nå har Eir of Norway fått det de trengte, opplyser gründer Christiann­e A. Fenes.

– Nå gleder vi oss til å vise fram et unikt produkt til kineserne og alle andre på Gladmat-festivalen. Det er veldig spennende, sier hun.

– Vi er en bedrift som prøver å skape lokale arbeidspla­sser og muligheter og kanskje videreutvi­kle fiskenaeri­ngen til andre deler enn bare laks, sier Fenes.

Seniorrådg­iver Robert Misund i Fiskeridir­ektoratet opplyser at direktorat­et ble bedt om og ga departemen­tet en redegjørel­se i saken på generelt grunnlag, og at direktorat­et på eget grunnlag foretok en totalvurde­ring av tillatelse­n til Eir of Norway.

– Vurderinge­n var basert på behovet for å få tilgang på sjøpølser til Gladmat, svarer Misund.

 ?? HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? Per Sandberg (Frp) er fagansvarl­ig statsråd for sjøpølser. Her er fiskerimin­isteren avbildet med en ordinaer kjøttpølse i lompe under Frp-landsmøtet i april.
HEIKO JUNGE, SCANPIX Per Sandberg (Frp) er fagansvarl­ig statsråd for sjøpølser. Her er fiskerimin­isteren avbildet med en ordinaer kjøttpølse i lompe under Frp-landsmøtet i april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway