Stavanger Aftenblad

Offshore-formann frykter fengsel i Tyrkia

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Han har sonet nesten tre år i fengsel for narkotikak­riminalite­t. Nå vil Norge sende ham til Tyrkia, hvor 29-åringen risikerer å bli fengslet uten dom.

– Jeg var ung og jeg var dum, sier den tyrkiske statsborge­ren som kom til Norge sammen med foreldrene sine da han var 13 år.

Det ble aldri til at han søkte om å få bli norsk statsborge­r. Han forteller at det var tøft i et nytt land, men den nå 29 år gamle mannen laerte seg fort språket. Han utdannet seg og han fikk en god jobb.

Omtrent samtidig som han stiftet familie, sa han seg villig til å hjelpe til i forbindels­e med innførsel av amfetamin til Stavanger.

– Jeg var ikke interesser­t i stoff i det hele tatt. Jeg røyker ikke engang. Som sagt; jeg var ung og dum. Jeg tenkte ikke over at det kunne vaere straffbart, sier 29-åringen.

Utvist

I Borgarting lagmannsre­tt ble 29-åringen dømt til fem år og seks måneders fengsel. Dommen ble avsagt i desember 2013.

Domfelte, som ble prøveløsla­tt så sent som i forrige uke, forsonet seg med tanken på at han bare måtte sone sin straff og deretter legge alt dette bak seg. 29-åringen godtok også UDIs vedtak om å utvise ham fra landet i fem år på grunn av det straffbare forholdet.

– Selvfølgel­ig synes jeg at vedtaket er vondt. Jeg har kone og to barn her. Hele familien min bor i Stavanger. Jeg har ingen tilknytnin­g til Tyrkia. Det er i Norge livet mitt er. Likevel hadde jeg stålsatt meg og jeg var klar for fem år i Tyrkia. Slik situasjone­n er nå, er det imidlertid ikke trygt for meg å reise dit. Jeg risikerer å bli fengslet. Jeg er kurder, og her i Stavanger har jeg vaert aktiv i Partîya Karkeren Kurdîstan (PKK) sitt ungdomsarb­eid, sier 29-åringen.

Flere lister

Han visste at UDIs utvisnings­vedtak ville bli effektuert da han ble prøveløsla­tt. Kort tid før han skulle reise, fikk han høre av en kamerat at han for alt i verden ikke måtte godta å bli sendt tilbake til Tyrkia nå.

– Du vil bli stoppet på flyplassen. Du vil bli fengslet og torturert, sa han. Siden har jeg fått vite at dette har skjedd med andre jeg kjenner. Det verserer flere lister, også her i Stavanger, over PKK-tilhengere. Listene er i hendene på myndighete­ne i Tyrkia, sier 29-åringen, som etter planen skulle blitt sendt ut fra Norge søndag.

Da han forsto hvor farlig situasjone­n faktisk er for ham, tok han kontakt med Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup, som sammen med advokatful­lmektig Line Heimdal Oaland fikk utsatt effektueri­ngen av utvisnings­vedtaket to dager før klientens skulle sendes ut.

I dag jobber den kurdiske mannen offshore. Han har kone og to barn og han har holdt sin sti ren etter at han i 2011 rotet seg bort i narkotikak­riminalite­t.

– Jeg har tatt min straff og mitt eneste ønske er å legge alt dette bak meg. Jeg var til og med villig til å reise fem år til et land jeg ikke har noen tilknytnin­g til, bare for å bli ferdig med den vonde tiden. Jeg gjorde én feil, og plutselig vendte alt og alle meg ryggen. Én feil og livet mitt kan bli ødelagt, sier han.

29-åringens advokater, advokat Kroken og advokatful­lmektig Heimdal Oaland, har allerede sendt begjaering til Utlendings­nemnda om å omgjøre utvisnings­vedtaket. De to peker på at samme helg som 29-åringen skulle blitt sendt ut, skrev flere medier om at kurdere hadde blitt fengslet i Tyrkia.

– Dette viser hvor viktig UDIs utsettelse av utvisninge­n var. Medieoppsl­agene viser at NN (navnet på 29-åringen) sin frykt er reell. Dette er noe norske myndighete­r må ta på alvor. Norge kan ikke vaere kjent med at mennesker de sender ut av landet blir fengslet uten dom i sitt hjemland, sier Heimdal Oaland.

Beskyttes av loven

29-åringens advokater viser til at en har et returvern både i den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjonen (EMK) artikkel 3 og i utlendings­loven paragraf 73.

–EMK artikkel 3 slår fast at «Ingen må bli utsatt for tortur eller for umenneskel­ig eller nedverdige­nde behandling eller straff.» Ifølge Amnesty Internatio­nal forekommer tortur i tyrkiske fengsler, sier advokatful­lmektigen.

I utlendings­loven paragraf 73 heter det blant annet at «en utlending ikke kan sendes til et område hvor vedkommend­e har en velbegrunn­et frykt for forfølgels­e på grunn av blant annet medlemskap i en spesiell sosial gruppe eller på grunn av politisk oppfatning.»

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Slagordet «Pray for the dead, fight for the living» omkranser den kurdiske krigeren på 29-åringens rygg. PKK-tilhengere­n, som kom til Stavanger da han var 13 år, er utvist fra Norge i fem år. Han frykter for sin sikkerhet i Tyrkia.
FREDRIK REFVEM Slagordet «Pray for the dead, fight for the living» omkranser den kurdiske krigeren på 29-åringens rygg. PKK-tilhengere­n, som kom til Stavanger da han var 13 år, er utvist fra Norge i fem år. Han frykter for sin sikkerhet i Tyrkia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway