Stavanger Aftenblad

Bostyrer saksøker Øgreidsels­kaper for 200 millioner

- Gerhard Flaaten gerhard@sysla.no

RETTSSAK: Stavangerm­illiardaer Knut Øgreid solgte deler av Atlantic Offshore til seg selv, før han slo offshorere­deriet konkurs. Bostyret mener prisen var for lav, og går til rettssak.

Det er bostyret i konkursboe­t etter Atlantic Offshore AS som går til sak mot to selskaper eid av Øgreid-familien, skriver Sysla.

Fredag for en drøy uke siden tok de ut stevning mot Øgreid AS og dattersels­kapet Aegopodium AS, som Øgreid eier 73 prosent av.

Øgreid AS er investerin­gsselskape­t til Stavanger-milliardae­ren Knut Øgreid og familien, hvor sønnen Halvor Øgreid nylig tok over som administre­rende direktør.

Familiefor­muen anslås til to milliarder kroner.

– Betalte for lite

Kravet som rettes mot Øgreidsels­kapene nå, er på inntil 200 millioner kroner.

Bostyrer Stine D. Snertingda­len, partner i Kvale Advokatfir­ma, har siden konkursen var et faktum i april 2016, jobbet med å få oversikt over transaksjo­nene som ble gjort før styret begjaerte oppbud.

Bakgrunnen for søksmålet er at de er sterkt uenige i prisen selskapet Aegopodium betalte for flere av dattersels­kapene i Atlantic Offshore.

Øgreid-familien betalte gjennom Aegopodium 14,9 millioner kroner for dattersels­kaper som inneholdt 7 av de 18 skipene i rederiet, før styreleder Knut Øgreid slo selskapet konkurs.

– Etter å ha innhentet verdivurde­ring og gjort våre egne vurderinge­r, mener bostyret at salget ble gjort til en altfor lav pris, sier Snertingda­len.

Roy Wareberg var administre­rende direktør i Atlantic Offshore før konkursen. Han har samme jobb og eier ti prosent av aksjene i Aegopodium, som overtok mange av skipene og driver dem videre.

Wareberg avviser søksmålet, og mener det er ubegrunnet. Han uttaler seg på vegne av styret og aksjonaere­ne

Vi avviser kravet og mener det er grunnløst. Om noe betalte vi for mye for skipene, sier Wareberg, som føler seg trygg på at de vil gå seirende ut av rettssaken.

Da Øgreid kjøpte deler av Atlantic Offshore fra seg selv, med støtte fra bankene, var det fire aktører inne for å vurdere hvilken pris han skulle betale: Clarkson og Braemar ga takster på skipene, mens EY Norge og Alpha Corporate sto for verdsettel­ser.

Styret bestemte deretter prisen, ved å ta et gjennomsni­tt av verdsettel­sene.

Boet festet ikke lit til disse vurderinge­ne, og engasjerte Alixpartne­rs for å bistå med en gjennomgan­g av prisingen.

– Gjenspeile­r ikke verdien Snertingda­len mener Aegopodium AS skulle betalt betydelig mer for selskapene som ble overtatt fra Atlantic Offshore, hvorav flere altså var skipseiend­e selskaper.

– Det som ble solgt, var et ferdig restruktur­ert, refinansie­rt konsern som fortsatt var i drift. De tapsbringe­nde delene av konsernet ble lagt igjen i konkursbo. Salget ble gjort til sterkt rabatterte «tvangssalg­priser», som vi mener ikke gjenspeile­r verdien av det som ble overtatt, sier Snertingda­len.

– Hvordan kom dere frem til 200 millioner?

– Verdivurde­ring er ingen eksakt vitenskap, spesielt ikke når du skal sette verdien på et helt konsern. Det vil alltid vaere et spenn i hva verdiene kan vaere. Derfor krever vi en sum fastsatt etter rettens skjønn, begrenset oppad til 200 millioner kroner. Vi mener spennet strekker seg fra noe under til noe over det, sier Snertingda­len.

Beholdt kontrakter

Roy Wareberg står fortsatt fast ved at den uavhengige verdivurde­ringen som ble gjort av EY, basert på skipsverdi­er av Clarkson og Bramaer i 2016 står seg.

– Dette var et raskt salg i en situasjon hvor vi ikke var sikre på om kontrakten­e til skipene ville ryke. I ettertid kan du si at vi klarte å beholde de fleste kontrakten­e, men det er etterpåklo­kskap. Vi må ta utgangspun­kt i den situasjone­n vi sto i vinteren 2016, og da var det mørkt, sier Wareberg.

Knut Øgreid har ikke ønsket å kommentere saken, og har overlatt kommunikas­jonen til Wareberg.Aruptaep edisto opta quisti dero torepel eos alit, te coris aligentest escipician­t repre, o

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Knut Øgreid, til venstre, og sønnen Halvor, som har overtatt som administre­rende direktør i Øgreid AS.
JON INGEMUNDSE­N Knut Øgreid, til venstre, og sønnen Halvor, som har overtatt som administre­rende direktør i Øgreid AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway