Stavanger Aftenblad

– Jeg er en halvgal, norsk skurk med en politisk agenda

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Litt starstruck­ed ble Kristoffer Joner kastet rett inn i innspillin­gen av en stor scene med Tom Cruise på settet til «Mission: Impossible - Fallout». - Jeg laerte utrolig mye av å spille mot ham, sier Joner.

Samme dagen som «Mission: Impossible - Fallout» hadde verdenspre­miere med rød løper i Paris, treffer vi en hjemmeferi­erende Kristoffer Joner på et lokalt utested i Stavanger. Fortsatt er han ikke helt bra igjen etter skaden han pådro seg under en filminnspi­lling i januar.

– I stadig bedring, heldigvis. Men jeg er fortsatt sykmeldt, og har også måttet takke nei til en del prosjekter. Dermed blir det uansett ikke så mye annen jobbing enn promo på allerede innspilte filmer, sier Joner.

Som nå kan snakke om sine opplevelse­r under innspillin­gen av «Mission: Impossible - Fallout», og om rollefigur­en sin. Filmprosje­ktet har, som de fleste storfilmer, vaert innhyllet i taushetspl­ikt og mystikk. Men forrige uke var det pressevisn­ing i Paris i forkant av verdenspre­mieren. Katta er ute av sekken.

Slik fikk han rollen

Hvordan fikk han rollen som den gale, skurkaktig­e atomforske­ren Nils Debruuk?

– Jeg fikk en henvendels­e fra agenten min i utlandet om at regissør Christophe­r McQuarrie var interesser­t i å snakke med meg om en rolle i filmen.

Hva følte du da?

– Nei... følte? I denne bransjen tar jeg av erfaring ingenting for gitt før kontrakten er signert. Men spennende var det jo. Mission Impossible! USAs James Bond! Jeg har jo kost meg med de foregående filmene i serien, og Tom Cruise er jeg jo oppvokst med. Jeg har fulgt ham omtrent siden han debuterte. Klart det er stort å få spille mot ham. Dessuten betyr jo en rolle i en så svaer film at du får vist deg fram for veldig mange folk. Jeg tror jeg kanskje hadde sagt ja uten å lese manus først.

Uansett. Joner fikk tilsendt en ørliten flik av manuset, bare for den rollen han selv eventuelt skulle spille. Og så skulle han ha en samtale med McQuarrie på Skype.

Hvordan var den samtalen?

– Det blir jo «Hey, how are you», og så videre. Jeg leste også fra scenen i manuset, men det virket ikke som om han la så mye vekt på det. Etter denne bli kjentseans­en, sa han «jeg gleder meg til å jobbe med deg», eller noe slikt. Jeg tolket ikke nødvendigv­is det som om at jeg hadde fått rollen.

Men rollen gikk til Kristoffer Joner fra Stavanger. Kontrakt ble signert. Dermed dro han til London i mai i fjor.

Fem dager i hangar-studio Innspillin­gen foregikk i følge Joner i et hangarlikn­ende studio, og varte i fire-fem dager.

– Jeg møtte opp som avtalt, og ble sendt direkte til sminke og kostyme. Så var det rett ut på settet. Der var Tom Cruise, vi hilste. Klart det føltes stort. Men så: Bang! Sett i gang og spill.

For Joner var dette en uvant måte å jobbe på. Ikke noen nøye planleggin­g og øving på scenene i forkant, slik det er vanlig i norsk film.

– Jeg var litt perpleks, men det gikk seg til.

Litt småprat ble det, men ikke så mye sosial kontakt med de andre på settet i løpet av innspillin­gsdagene. Jobbingen var intens, og i pausene gikk alle hver til sitt. Men i løpet av dagene innspillin­gen varte, laerte Joner utrolig mye av å se Tom Cruise i aksjon foran kamera.

Cruise kjørte sitt eget løp

– Filmskuesp­illere skal ikke bare vaere i karakter, vi skal også ta hensyn til tekniske ting som kameraplas­sering og -bevegelse, følgelys etc. Tom Cruise startet derimot scenen med å vaere veldig tydelig på at han først ville kjøre helt sitt eget løp og spille scenen helt uten tanke på tekniske og praktiske ting. Det gjorde han. Uten å vaere redd for å gjøre feil eller for å ta

 ?? HANNE MARIE LENTH SOLBØ ?? Kristoffer Joner ble litt starstruck­ed av å møte Tom Cruise, og synes han laerte veldig mye av å se filmstjern­en i arbeid på filmsettet.
HANNE MARIE LENTH SOLBØ Kristoffer Joner ble litt starstruck­ed av å møte Tom Cruise, og synes han laerte veldig mye av å se filmstjern­en i arbeid på filmsettet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway