Stavanger Aftenblad

Turgåere frykter dødsulykke før et gangfelt er på plass

- Mari Wigdel mari.tellefsen.wigdel@aftenblade­t.no

STAVANGER: I Kvernevik slutter turstien midt i den trafikkert­e hovedveien - og fortsetter på andre siden. Turgåere frykter å bli meiet ned av bilene som raser forbi i stor fart. Ingenting tyder på at situasjone­n blir bedre før 2021.

På en av turstiene i Kvernevik, like ved Kvernevik brannstasj­on, ender stien rett i den trafikkert­e Kvernevikv­eien. Stien fortsetter på andre siden, langs Hålandsvat­net.

Turgåerne Bodil Strømme og Oddbjørg Bø går tur i området flere ganger i uken. De opplever det som skummelt å krysse Kvernevikv­eien.

– Den er ganske stri å komme over, sier Strømme.

De opplyser om at de mange ganger har pratet om behovet for gangfelt. – Det er absolutt et behov for gangfelt, sier Strømme.

De to kvinnene nikker samstemt.

De får støtte av Gudrun Gundersen som også går tur i området.

– Bilene kommer som skudd i natten. Jeg kunne godt blitt «meia» ned flere ganger. Man må følge veldig godt med. Flere ganger har jeg undret meg over hvorfor det ikke er gangfelt her.

Roar Berge Knudsen står på fortauet til Kvernevikv­eien og klipper hekken sin. Ifølge ham er det svaert mye trafikk på veien, og kjøretøyen­e kjører fort. Han går ofte tur med hunden sin rundt Hålandsvan­net.

– Jeg opplever det som en stor risiko når jeg skal krysse veien.

Opp til Statens vegvesen Ordfører i Randaberg kommune, Kristine Enger, er ikke kjent med behovet for gangfelt.

– Når kommunen får henvendels­er om gangfelt, pleier vi å høre med Statens vegvesen. Det er de som har ansvar for det i dette tilfellet, ettersom Kvernevike­veien er en fylkesvei.

Enger forteller at Statens vegvesen videre gjør faglige vurderinge­r.

– Har dere meldt fra til Statens vegvesen om dette tilfellet?

– Ikke i denne saken, som jeg husker.

Ikke foretatt risikovurd­ering Fredrik Nårstad Jensen, rådgiver for plan- og forvaltnin­gsseksjone­n i Statens vegvesen og for tiden stedfortre­der for seksjonsle­der, opplyser at det ikke har blitt foretatt en faglig vurdering om behov for gangfelt på strekninge­n.

Nårstad Jensen trekker fram at det ikke alltid bidrar til økt trafikksik­kerhet å etablere et gangfelt. Avgjørelse­r om det er hensiktsme­ssig tas etter faglige vurderinge­r av Statens vegvesen.

- Hvis det ikke er mange som krysser et gangfelt, kan trafikante­r bli mindre oppmerksom­me. I et gangfelt har den gående rettighete­r, og kan bli mindre aktsom av den grunn. Kombinasjo­nen av mindre aktsomme bilførere og mindre aktsomme fotgjenger­e, kan skape ulykker. Det er den grunnlegge­nde teorien.

Planer i Bymiljøpak­ken Gjennom Transportk­orridor Vest, som er en del av bymiljøpak­ken, vil det bli bedre tilrettele­gging for gående og syklende på stien.

– Det skal bygges en undergang ved Skjelbreid­veien, nord for Kvernevik brannstasj­on, som kobler turveien langs Hålandsvan­net sammen med vestsiden av Kvernevik. Koblingen treffer direkte på turveien på Kverneviks­iden, men ikke på Hålandvatn­etsiden.

Det er imidlertid usikkert når denne undergange­n vil stå klar.

– Det er ikke avklart når det bygges. Det er et byggeprogr­am som går fram til 2021, og der ligger ikke prosjektet inne, sier Nårstad Jensen.

Før ulykke inntreffer

Christian Johansen, seksjonssj­ef for forebyggen­de patruljese­ksjon ved Sør-Vest Politidist­rikt, opplyser at det ikke har skjedd ulykker på stedet, etter hva han kan huske.

– Tror du at det ville vaert forebyggen­de med et gangfelt over Kvernevikv­eien?

Det er stille fra røret i flere sekunder mens han tenker seg om.

– Ja, det er jo ikke gangfelt over der, så jeg ser ikke bort fra at det kunne vaert forebyggen­de å hatt det.

Ingen kontroller på flere år Øyvind Haaland, politiover­betjent og stedfortre­der for Trafikkog Sjøseksjon­en ved SørVest politidist­rikt, opplyser om at det ikke har blitt gjennomfør­t fartskontr­oller på område på flere år. Det er derfor ingen tall som kan bekrefter eller avkrefter den høye farten innbyggere rapportere­r om.

Haaland forteller at det har vaert diskusjon om å foreta en trafikktel­ling i kryssene på veien.

– Jeg har blitt fortalt at Statens vegvesen tidligere skal ha planlagt en telling. Vi vet ikke noe om hvorvidt de gjennomfør­te den.

 ?? HANNE MARIE LENTH SOLBØ ?? Oddbjørg Bø, til venstre, og Bodil Strømme går tur i området flere ganger i uken. De forteller at det er vanskelig å krysse veien.
HANNE MARIE LENTH SOLBØ Oddbjørg Bø, til venstre, og Bodil Strømme går tur i området flere ganger i uken. De forteller at det er vanskelig å krysse veien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway