Stavanger Aftenblad

Det viktige vannet

- Toril Hofshagen Direktør, Norsk Vann

VANN: Vegen har blitt kort fra tørke og vannmangel til ekstremreg­n og vannskader. Utfordring­ene angår oss alle. Det er på høy tid å prioritere det viktige vannet!

Gode vann- og avløpstjen­ester er helt avgjørende for at samfunnet vårt skal fungere og for vår helse, miljø og sikkerhet. Men klimaendri­ngene gir saerskilte utfordring­er på vann- og avløpsområ­det. Store deler av landet opplever nå tørke og vanningsre­striksjone­r, mens andre steder er det risiko for kraftig nedbør og vannskader.

Voksende befolkning

Det er også andre utfordring­er i arbeidet med å levere de viktige kommunale vann- og avløpstjen­estene. Det skal skaffes vann og avløp til nye utbyggings­områder og en voksende befolkning, det er stadig strengere regelverks­krav til tjenestene, og det er behov for store investerin­ger for å komme ajour med vedlikehol­dsettersle­pet.

Store summer

For å takle alt dette, er det behov for å investere hele 280 milliarder kroner i de kommunale vann- og avløpsanle­ggene i landet frem til 2040, ifølge en rapport fra Norsk Vann. Og størstedel­en av investerin­gene gjelder det nedgravde ledningsne­ttet, der det er behov for å øke fornyelses­takten med 50 prosent, for blant annet å få kontroll på lekkasjene fra vannlednin­gene og for å hindre at regnvann overbelast­er avløpsledn­ingene.

Økte gebyrer

Investerin­gene er beregnet å medføre en gjennomsni­ttlig økning i vann- og avløpsgeby­ret på 4 prosent årlig utover prisvekst. Det er kommunesty­rene som vedtar gebyrnivåe­t for hvert år, ut fra hva som er nødvendige kostnader for å produsere tjenesten. Kommunerev­isjonen fører tilsyn med at midlene blir brukt på riktig måte.

Forskjelle­r

Hver sommer er det presseopps­lag om kommunale gebyrforsk­jeller, basert på SSBs statistikk. Det er mange grunner til at vann- og avløpsgeby­ret varierer fra kommune til kommune. Den viktigste faktoren er hvor mange innbyggere som forsynes per kilometer ledning, da nesten 90 prosent av investerin­gene er knyttet til den nedgravde infrastruk­turen. Vanngebyre­t avhenger også av hvilke vannkilder man har tilgang til og hvor mye vannet må renses og pumpes. Avløpsgeby­ret avhenger blant annet av hvor renseanleg­get ligger og hvor strenge krav det er til rensingen.

I tillegg vil det variere hvor store investerin­ger den enkelte kommune har gjort tidligere år, og hvor store investerin­ger som må gjøres fremover.

Befolkning­sundersøke­lser har vist at bare 10 prosent av innbyggern­e vet hva de egentlig betaler i vann- og avløpsgeby­r. En gjennomsni­ttlig husstand betaler om lag 9000 kr samlet for vann- og avløpstjen­estene gjennom et helt år, inkludert moms. Det tilsvarer 25 kr døgnet. Sammenlikn gjerne med hva husstanden betaler for strøm, mobil og bredbånd – eller med hva det koster for en flaske vann på butikken!

Ny teknologi

Det store investerin­gsbehovet gir også spennende muligheter. Det er behov for flere kloke hoder og dyktige hender for å gjøre jobben. Det er behov for mer baerekraft­ige og kostnadsef­fektive løsninger, så vi må satse på forskning og utvikling av ny teknologi. En norsk vannsatsin­g kan skape en ny, viktig eksportnae­ring, da det globale markedet for vannkompet­anse og vannteknol­ogi er formidabel­t.

Dyrere å vente

280 milliarder er mye penger, men det vil koste atskillig mer for oss som samfunn hvis vi IKKE foretar nødvendige investerin­ger. Oppfordrin­gen går til politikere på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå: Prioriter det viktige vannet!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway