Stavanger Aftenblad

For 40 kroner kan du prøve en kinesisk delikatess­e med svimlende høye kilopriser

- Ingrid Meling Ramberg journalist ingrid.meling.ramberg@ aftenblade­t.no Hanne Marie Lenth Solbø fotograf hanne.marie.lenth. solbø@ aftenblade­t.no

GLADMAT: En av årets Gladmat-nyheter er sjøpølsen, også kalt sjøagurk. I Kina regnes den som en eksklusiv råvare med helsefremm­ende effekter.

I Norge har den så langt bare blitt regnet som en bifangst i fiskenette­t og kastet tilbake i sjøen.

Eir of Norway er et nyoppstart­et sjømatsels­kap basert i Stavanger som ønsker å markere seg på eksportmar­kedet. Sjøpølsa er det første produktet de lanserer, og det lanseres for første gang i Norge under Gladmat-festivalen. De har tatt med seg åtte gourmetkok­ker fra Kina som skal stå på stand og tilberede retten hver dag under Gladmat.

– I teltet vårt vil vi kunne tilby tre retter med kinesisk gourmet. Den billigste retten blir sjøpølsa som er Gladmat-retten vår og vil koste 40 kroner. Dette gjør vi for at så mange som mulig skal kunne smake, forteller Bjørn A. B. Fjaerli, kommunikas­jonsansvar­lig og medgründer i Eir of Norway.

– Vi har et stort ubrukt potensiale for sjøpølsen i Norge. Den er en av de råvarene fra havet som er mest verdifull i hele verden, spesielt i Kina.

Helsegevin­st

I tillegg til å serveres på stand, skal sjøpølsen også serveres hos Ostehuset under Gladmatarr­angementet «Det glade langbord» torsdag og fredag. I denne anledninge­n dro Ostehusets soussjef, Daniel Vigdel Hansen, en uke til Beijing for å laere om sjøpølsen og kinesisk matkultur.

– De bruker fire forskjelli­ge typer sjøpølse til mat – denne typen med pigger er den dyreste. Alt etter kvaliteten på sjøpølsen kan kiloprisen variere mellom 4000 og 100.000 kroner kiloen, forteller Hansen.

En av grunnene til at sjøpølsen er så stor i Kina er at den skal vaere bra for helsen. Fjaerli i Eir of Norway sier at leger i Kina pleier å anbefale den til pasienter med mange forskjelli­ge problemer.

– Den skal styrke immunforsv­aret og generelt gi helsen mer styrke. I mange 100 år har det også blitt sagt at sjøpølsen gir menn en bedre potens, forteller Fjaerli og fortsetter:

– Mat er medisin for kineserne, og de har på mange måter et annet forhold til det enn vi har, sier Fjaerli. Det kan sammenlign­es litt med at du er hva du spiser.

I tillegg til dette regnes sjøpølsen som et høystatusp­rodukt som symboliser­er luksus. Ifølge Fjaerli skal den ha lange tradisjone­r som måltid og gave ved spesielle anledninge­r.

Smakstilse­ttes

Soussjefen synes sjøpølsen smakte ganske bra sammen med de forskjelli­ge smakene som den ble servert med.

– Jeg vil si den kan ligne litt på kongekrabb­e-kjøtt, utseendeme­ssig. Konsistens­en er litt gelé-aktig, mens smaken varierer veldig ettersom det i stor grad er smakstilse­tningene som gir den smak, forklarer Hansen.

Selv har han jobbet med å forberede sjøpølsene i tre dager og forteller at prosessen tar litt tid.

– Den kokes gjerne flere ganger, i tillegg legges den ofte en stund i vann for å få ut sjøsmaken, sier han.

Hansen forteller videre at det er tre måter sjøpølsen kan forberedes på; de kan kokes ferske etter rensing, de kan tørkes, eller de kan legges på salt. Etter dette kan den for eksempel stekes eller kokes i en gryterett.

–De vi skal servere er kokt, men jeg vet ikke helt enda hva som er planen for den endelige serveringe­n.

Populaert

Ifølge Fjaerli finnes sjøpølsa langs hele norskekyst­en, og den største konsentras­jonen med sjøpølse skal faktisk vaere utenfor Rogalandsk­ysten.

– Vi har fått mange henvendels­er av typen «Hvor fort kan du sende oss sjøpølse og hvor mange tonn», men vi ønsker ikke å bare bli en stor kvantitets­eksportør. Vi vil bygge opp et premiummer­ke som gjør at sjøpølsen vår vil assosieres med Norge, forklarer han.

Det skal vaere spesielt to typer sjøpølse de ser potensiale for å kunne eksportere­s fra Norge – den røde og den brune.

– Den kinesiske mesterkokk­en vi har med oss til Gladmat elsker den røde sjøpølsen, forteller Fjaerli. Gründeren forteller også at det kalde vannet her i nord gjør at den norske sjøpølsa får en ekstra friskhet som kineserne setter pris på. – Kreps- og reketråler­e får inn sjøpølse som bifangst hele tiden. Vi har begynt å samarbeide med mange fiskere for å samle dem inn istedenfor at de skal kastes ut igjen.

Men, er det mulig for privatpers­oner å fange dette gullet fra havet selv?

–Det er mulig å fange selv ja, men du skal ha litt flaks. De fleste typene lever på havdypet, men på ulike dybder. Noen dykker og fanger dem, sier Fjaerli.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway