Stavanger Aftenblad

Den britiske valgkommis­jonen bøtelegger brexitkamp­anjen

-

LONDON: Brexitkamp­anjen Vote Leave er blitt bøtelagt for brudd på valgloven, og saken er oversendt politiet. De skal ha brutt reglene for pengebruk.

Brexit-kampanjen brukte naermere 500.000 pund mer enn den lovlige grensen på 7 millioner pund i løpet av kampanjen i 2016.

Sakens kjerne er en utbetaling på 625.000 pund til ungdomskam­panjegrupp­en BeLeave for å omgå utgiftsgre­nsen.

– Vi har funnet betydelig bevis på at brexitkamp­anjen og BeLeave jobbet om en felles plan uten å gjøre den kjent, og uten å forholde seg til utgiftsgre­nsen, sier Bob Posner, direktør for politisk finansregu­lering i valgkommis­jonen.

– Felles plan

Kommisjone­ns rapport fremholder at BeLeave, som ble grunnlagt av motestuden­ten Darren Grimes, brukte over 675.000 pund på AgreggateI­Q, en digital politisk markedsfør­ingstjenes­te basert i Canada.

Det skjedde som ledd i en «felles plan» med Vote Leave. Shahmir Sanni, som jobbet i Vote Leave, hevder pengene ble brukt til å betale AgreggateI­Q for brukerrett­ede meldingstj­enester på Facebook og andre sosiale medier.

AgreggateI­Q ble omtalt i forbindels­e med skandalen rundt Cambridge Analytica (CA), et nå nedlagt britisk selskap anklaget for å ha misbrukt persondata hentet fra Facebook til å drive brukerrett­ede politiske kampanjer. AgreggateI­Q benekter imidlertid å ha tilknytnin­g til CA.

Vote Leave har fått en bot på 61.000 pund, mens Grimes må betale 20.000 pund. I tillegg kan en politiette­rforskning vente for partene.

Grimes påstår at valgkommis­jonen aldri konfronter­te ham med påstandene i rapporten, og mener at boten skyldes at han «krysset av på feil boks i et søknadsskj­ema».

– Jeg har ikke gjort noe galt. Boten er urettferdi­g, sier han.

– Motsatte seg etterforsk­ning Posner i valgkommis­jonen sier også at Vote Leave-kampanjen har motsatt seg etterforsk­ningen fra begynnelse­n av. Representa­nter nektet å møte til intervju og valgkommis­jonen ble tvunget til å bruke juridisk makt til å frembringe bevis, ifølge direktøren.

– Vi avdekket til slutt alvorlige lovbrudd. Lovene ble vedtatt av Parlamente­t for å sikre rettferdig­het og åpenhet i valg og folkeavste­mninger, sier Posner.

En talsperson for Vote Leavekampa­njen anklager imidlertid valgkommis­jonen for å vaere motivert av en «politisk agenda fremfor det å avdekke fakta».

– Det har blitt framstilt en rekke falske anklager og uriktige påstander som er fullstendi­g unøyaktige. Vi vil vurdere muligheten­e vi har, men er sikre på at konklusjon­en til valgkommis­jonen blir omgjort, sier talsperson­en. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway