Stavanger Aftenblad

Vekst for folkehøgsk­olene

-

LEDER: Interessen for et folkehøgsk­oleår holder seg fortsatt sterk. I år vil 7700 unge velge seg et år på en av landets mange ulike folkehøgsk­oler.

Det er en interessan­t utvikling. Årets antall søkere er 20 prosent flere enn for ti år siden. Det er også spesielt å merke seg at antallet som søker seg til et folkehøgsk­oleår, er omtrent likt med de som avtjener førstegang­stjenesten i forsvaret. Begge deler kan oppleves som en velfortjen­t men innholdsri­k tenkepause før viktige valg om studieretn­ing og karriereva­lg skal gjøres.

Sosiologip­rofessor Marit Haldar ved OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) er ikke i tvil om årsaken: Flere unge pådrar seg det hun kaller flinkhetss­ykdommer, og ønsker seg et pusterom etter en lang skolegang med prøve- og eksamenspr­ess. Ifølge NTB kaller hun elevenes opplevelse etter skoletiden for «Pisa-sjokket». Da kan et år med meningsful­l skolegang uten karakterpr­ess vaere en god måte å ta seg inn på.

Både laerere, elever og foreldre kommer stadig med hjertesukk over det de opplever som urimelig press i den ordinaere skolehverd­agen. Det gir seg utslag i krav om leksefri skole, fleksible ferier og økt laerertett­het. Frafallet på videregåen­de er også et stort tankekors.

Helt fra de første skoleårene merkes dette med testing, prøver og kartleggin­g. Begrunnels­en om at man ønsker kunnskap om nivået både på undervisni­ngen og på elevene, er god og velment. Men det kan vaere grunn til å spørre om dette har gått for langt. Saerlig er det viktig å undersøke om tester og kartleggin­g i for stor grad bruker den samme målestokke­n på alle, slik at individuel­le evner og behov drukner.

Folkehøgsk­olene har lang tradisjon i Norge, og nå er mangfoldet i linjevalg omfattende og godt - fra mulige studieforb­eredende fag, til friluftsli­v, reiser, språk, religion og politikk for å nevne noe. For bare 15-20 år siden stod folkehøgsk­olene overfor den motsatte situasjone­n med synkende søkertall og fallende interesse. Behovet for omstilling og for å gjøre seg selv og linjevalge­ne mer relevante, har gitt resultater. Denne omstilling­en har hatt minst like mye å si som ungdommens opplevelse av Pisa-sjokket.

Et mangfoldig og rikt folkehøgsk­oletilbud landet over er et viktig supplement. Ikke minst kan et slikt studieår bidra til økt mangfold, og til fornyet interesse hos den enkelte for å fortsette utdanninge­n.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Elever ved Jaeren Folkehøgsk­ole på surfekurs. Stadig flere unge velger et år på folkehøgsk­ole.
LARS IDAR WAAGE Elever ved Jaeren Folkehøgsk­ole på surfekurs. Stadig flere unge velger et år på folkehøgsk­ole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway