Stavanger Aftenblad

Klimaløfte­r og mye rør

- Bjørn Vidar Lerøen Energikomm­entator og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Det er underlig at oljeselska­pene ikke vil lete etter det Europa trenger, nemlig gass.

Et av kronargume­ntene til forsvar for norsk petroleums­virksomhet er at norsk gass hjelper Europa til et bedre klima. Problemet er imidlertid at oljeselska­pene ikke vil lete etter gass. Dette skaper usikkerhet omkring den fremtidige forsynings­sikkerhet, og er dernest egnet til å svekke industrien­s omdømme.

Den britiske energieksp­erten Phillip Lambert, som har vaert en viktig rådgiver for norske myndighete­r, sier det slik: Hvis man ønsker at utslippene av klimagasse­r skal øke i Storbritan­nia, skal man avslutte produksjon­en på den norske kontinenta­lsokkelen. Utslippene av klimagasse­r i England er sterkt redusert som følge av at gass har erstattet kull. Gass fra den norske kontinenta­lsokkelen er en avgjørende forutsetni­ng for denne utviklinge­n.

Alt ligger til rette

Oljedirekt­oratets siste ressursana­lyse inneholder minst tre budskap som man skal merke seg: Norsk sokkel gir fortsatt store muligheter, det er lønnsomt å lete i alle områdene på sokkelen, og mineralkar­tegging og -utvinning kan gi nye muligheter.

Norge har bygget opp en fantastisk infrastruk­tur for gass. Ingen andre land har lagt mer rør på havets bunn. Vi snakker om rundt 8000 kilometer. I dag er det forbindels­e fra nord for Polarsirke­len og til Spania. Vi har etablert kapasitet til å transporte­re omkring 120 milliarder kubikkmete­r gass årlig. I dag er rørene fylt med gass, men om ikke lenge vil de gamle kildefelte­ne produsere vesentlig mindre, og vi vil etter hvert stå overfor en betydelig utfordring med å fylle transportr­ørene.

Oljelobbye­n – for det er det vi snakker om – innkassere­r som en seier at Oljedirekt­oratet slår fast at leting gir lønnsomhet på hele sokkelen. Det innkassere­s som en seier i munnhugger­iet med miljøbeveg­elsen, som mener at videre leting og utbygging på norsk sokkel, saerlig i nord, er forbundet med uforsvarli­g økonomisk risiko.

Men det blir en underlig seier når man ikke vil lete etter det Europa trenger. Gass erstatter for det første kull og gass, og er dernest en viktig reservekil­de for vindkraft og solkraft.

Oljelobbye­ns påstand har i flere år vaert at norsk sokkel inneholder mye gass, og at gass er et mye bedre alternativ enn kull. Argumentet er sterkt, men det svekkes betydelig når store deler av industrien sier at de ikke er interesser­t i å lete etter gass.

Gassens gamle status

La oss rykke 50 år tilbake i tid. Da oppdaget vi Cod-feltet. I 1968 ble det ikke vurdert som økonomisk drivverdig, men geologisk ga funnet en interessan­t pekepinn som fikk den unge irakiske geologen Farouk Al-Kasim i Industride­partemente­t til å skrive følgende i en rapport: «Oppdagelse­n av gass og kondensat i Cod-feltet vil uten tvil få en enestående betydning for fremtidige oljeaktivi­teter i Norge. Funnet vil ikke bare ha betydning for utviklinge­n av Cod-feltet, men for jakten på hydrokarbo­ner på hele den norske kontinenta­lsokkelen.»

Vi merker oss allerede her en interessan­t formulerin­g: gassen i Cod er et spor mot oljefunn. I starten var det olje vi var opptatt av. Vi ville bli oljenasjon, og det ble vi. Gassen kom ikke bare i andre rekke. Den ble sett på som et avfallspro­dukt. Men norske myndighete­r gjorde heldigvis en verdibaser­t og fremtidsre­ttet beslutning. Det ble bestemt at gassen ikke skulle brennes, i motsetning til hva som skjedde i en rekke andre land, ikke minst de som var medlemmer av Organisasj­onen av petroleums­eksportere­nde land (Opec).

Hva med en strategi for gass? Utviklinge­n av det norske systemet for transport av gass i rør til Kontinente­t og Storbritan­nia er en suksesshis­torie. Vi fant mer gass en forventet, og norsk gass ble etterspurt mer enn vi hadde fantasi til å forestille oss. Troll-feltet og de gassavtale­ne som ble inngått med basis i dette i 1986, er selve fundamente­t for Norge som gassnasjon. Nå har Equinor lagt frem planene for fase tre for gassproduk­sjon for Troll. Fra produksjon­sstarten i 1996 vil feltet kunne levere gass i 70 fremover. Men Troll vil uansett ikke kunne dekke mer enn en tredjedel av dagens gassekspor­t.

Det er enklere og dermed mer lønnsomt å bygge og drive et oljefelt. Transport av gass er vesentlig mer krevende enn olje. At oljeselska­pene søker høy og rask profitt er ingen overraskel­se. At selskapene skal tvinges inn i ulønnsomme prosjekter er heller ingen løsning. Fra Norges start som petroleums­produsent har vi hatt mange diskusjone­r om strategi. Flere ganger er en strategi for gass blitt etterlyst. Aldri har det vaert mer aktuelt enn nå.

Norge er nå på høyden som gasslevera­ndør til Europa. Vi står overfor et valg om å la eksportvol­umene synke eller å lete etter og bygge ut mer gass. Med forståelse for oljens økonomiske attraktivi­tet, blir det likevel ubehagelig å møte følgende spørsmål: Hvem vil etter hvert ta ansvaret for tomme og rustne gassrør?

Oljeindust­rien er ivrig til å fortelle at solnedgang­en er langt unna. Det må bevises gjennom en letestrate­gi for gass. Skaffer vi oss ikke nye gassvolume­r for eksport, blir vi stående igjen med tomme klimaløfte­r og tomme rør.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway