Stavanger Aftenblad

Her står offshoreko­nflikten nå

-

STAVANGER: Streiken på norsk sokkel har vart i halvannen uke. Dette er situasjone­n.

Fagforenin­gen Safe og Rederiforb­undet brøt meklingen i årets riggoppgjø­r natt til tirsdag 10. juli. I første omgang la 669 arbeidere ned arbeidet. En knapp uke senere ble konflikten trappet opp. Nå er 1550 offshorear­beidere i streik. De streikende jobber hovedsakel­ig på flyttbare rigger, men noen arbeider også innen boreservic­e og forpleinin­g på faste installasj­oner. lønn og pensjon. De mener Rederiforb­undet vil svekke en gavepensjo­nsordning riggarbeid­erne har i dag, og hevder i tillegg at lønnsutvik­lingen har vaert dårligere enn for andre oljearbeid­ere. Rederiforb­undet mener på sin side at meklingen ble brutt på grunn av et urimelig lønnskrav det ikke er mulig å innfri.

De andre fagforenin­gene i samme tariffområ­de, Industri Energi og DSO, har allerede akseptert og skrevet under på tilsvarend­e oppgjør. Safe organisere­r om lag en tredjedel av totalen. At de andre allerede har sagt ja, kan gjøre det vanskelige­re for Rederiforb­undet å fire på kravene, fordi det vil legge føringer for senere lønnsoppgj­ør. Korsgaard fra Rederiforb­undet sier på sin side at han håper Safe «kommer til fornuft». Han mener fagforbund­et opptrer uansvarlig og viser til at bransjen har vaert gjennom en alvorlig krise. Rederiforb­undet har også sagt at det vil vurdere lockout for å presse Safe, noe som vil eskalere konflikten. Forrige lockout i Norge var i 2004.

Som følge av streiken blir også om lag 1500 offshorear­beidere permittert fra sine jobber. Årsaken er at installasj­onene stenges ned. Dermed er det heller ikke jobb til ansatte som er organisert i andre fagforenin­ger eller uorganiser­t.

I utgangspun­ktet kan en slik konflikt vare svaert lenge. En tilsvarend­e riggstreik i 2004 varte i nesten fem måneder. Ifølge Fafo-forsker Kristine Nergaard er dette en av de lengste arbeidskon­fliktene av en viss betydning vi har hatt i Norge. Så langt har streiken gitt begrensede følger for produksjon­en på norsk sokkel. Knarr-feltet er det eneste produseren­de feltet som er stengt ned. Der skjer produksjon­en gjennom et skip. Shell er operatør på feltet.

Equinor, sokkelens klart største aktør, er ikke part i konflikten og har ingen ansatte i streik, men en rekke av de berørte installasj­onene er på jobb for selskapet. Konflikten rammer imidlertid foreløpig ikke selskapets produksjon, og har ifølge pressekont­akt Eskil Eriksen så langt ikke alvorlige følger for framdrifte­n på berørte prosjekter.

Det virker foreløpig usannsynli­g at striden blir løst ved tvungen lønnsnemnd, et virkemidde­l regjering og storting kan sette i verk for å tvinge fram en avslutning på en arbeidskon­flikt. Det skjer kun dersom det er fare for liv, helse og sikkerhet, eller at konflikten truer helt vitale samfunnsin­teresser – for eksempel økonomiske. Siden produksjon­en på norsk sokkel er rammet i liten grad, er de direkte økonomiske konsekvens­ene begrensede. Da en streik i 2012 rammet operatørse­lskapene, og dermed produksjon­en, ble tvisten løst ved lønnsnemnd.

Den forrige store streiken på norsk sokkel var høsten 2016. Den gangen var det ansatte i oljeservic­e som streiket. Streiken varte i tre uker og satte 17 installasj­oner på norsk sokkel ut av spill. Industri Energi tok ut om lag 300 medlemmer i Schlumberg­er, Baker Hughes, Halliburto­n og Oceaneerin­g i streik. Som en direkte og indirekte følge av streiken ble i underkant av 600 ansatte i bransjefor­eningen Norsk olje og gass’ medlemsbed­rifter permittert. I tillegg varslet Rederiforb­undet om 1700 permitteri­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway