Stavanger Aftenblad

– Det beste med Gladmat er at det er en god sosial arena

-

GLADMAT: Glad_ mat-festivalen er offisielt åpnet, og under åpningsser­emonien på Torget fikk Mikals Laks to spesialite­tsmerker av Matmerk.

– Det er jo et kvalitetsm­erke som er veldig kjekt å ha, sier Viga, eier og daglig leder av Mikals Laks, også kjent som King Mikal Salmon.

– Vi må prøve å skille oss ut, så det er viktig å få noe som forteller folk at produktet vårt er bedre enn andre.

Viga forklarer at de driver med røyking av laks på den tradisjone­lle gamlemåten i en moderne innpakning.

– Det er viktig å holde litt på tradisjone­ne sånn at de ikke dør helt ut, mener han.

– Vi bruker mest einerrøyki­ng og tørrsaltin­g. Fisken vår produseres også med utelukkend­e naturlige ingrediens­er.

Det er den røykte fjordørret­en og pepperlaks­en kaldrøykt på einer som får spesialite­tsmerket.

Juryen var opptatt av at Mikals laks leverer sjømat i verdenskla­sse.

– Mer primitivt før

Viga forteller at han har vaert med på Gladmaten i rundt 16 år, og sier det har skjedd voldsomme endringer.

– I starten var det mye mer primitivt og mye mindre. Men det var også veldig koselig. Vi sto og eglet litt på hverandre, spesielt til kjøttfolke­ne, forteller han. Gladmat-veteranen synes festivalen har forbedret seg i år med et større fokus på småproduse­ntene.

– Jeg føler vi har druknet litt tidligere i de større produsente­ne, utdyper han.

Mikals Laks var lenge selvstendi­ge, men nå har de i flere år vaert samlet med resten av Ryfylke under Gladmaten.

– Jeg liker konseptet med at vi samles. I teltet vårt er det nå mulig å få alt fra vaktel til fisk til bakervarer. Det er bra at vi får vist fram mangfoldet til Ryfylke. Også bordene og blomstene vi har er fra Ryfylke.

Gladmat-retten deres er konfitert vaktel med potetpuré og syltet rødløk. I tillegg selger de en «ryfylkepla­nke» som inneholder seks retter og drikke.

Sosial arena

Viga synes noe av det aller beste med Gladmat er at det er en god sosial arena.

– Jeg er sosial og liker å treffe folk. Her får vi truffet mange forskjelli­ge folk, både venner, kunder, kollegaer og konkurrent­er. Det er det beste med disse dagene, mener han.

– Jeg liker også å kunne ha det løye mens vi holder på. Vi blir alltid trøtte på slutten av dagen, så det er viktig med godt humør.

Nulloppgjø­r

– Skal vi produsere lokalmat inni en bygd som er litt sånn «der ingen skulle tru at nokon kunne bu», må vi til byen. Vi hadde ikke holdt ut her saerlig lenge uten Stavanger og nord-Jaeren – det er her vi har vår viktigste kundekrets, sier Viga.

Økonomisk sett kan det vaere utfordrend­e å ha stand under Gladmat. – Noen går det bra for, andre går det mindre bra for. Vaeret har også en del å si. Både for dårlig vaer og for bra vaer gjør at vi selger mindre, sier Viga.

– For oss er det stort sett et nulloppgjø­r. Forhåpentl­igvis får vi spredd litt reklame for produktene. Messer som dette er som regel vanskelige å måle ettersom vi kan få en økonomisk effekt på lengre sikt.

 ??  ?? Mikal Viga er klar for å represente­re King Mikal Salmon i Ryfylketel­tet på den riktige måten under Gladmat-festivalen:
– Me gamlingene må jo og få ha det litt løye, sier han og ler.
Mikal Viga er klar for å represente­re King Mikal Salmon i Ryfylketel­tet på den riktige måten under Gladmat-festivalen: – Me gamlingene må jo og få ha det litt løye, sier han og ler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway