Stavanger Aftenblad

Hvorfor ble det plutselig kaldt i vannet?

- Mari Wigdel mari.tellefsen.wigdel@aftenblade­t.no

STAVANGER: Har du lurt på hvorfor temperatur­en i sjøen plutselig sank, selv om det har vaert varmt i ukevis?

Selv om varmen har holdt seg noenlunde stabil i luften, gikk plutselig temperatur­en i havet merkbart ned. Fra å friste med over 20 grader, målte vannet plutselig ned i 12–15 grader igjen. Hvorfor ble et bad i sjøen en kaldere affaere enn det var tilbake i mai og juni?

Nesten som i Finnmark Klokken har bikket halv sju om kvelden og det er folksomt på Solastrand­en. Det er likevel få å se i vannet. Ekteparet Henry og Ragnhild Ingilae fra Finnmark nyter solen og utsikten.

– Det var skikkelig kaldt i vannet! sier Ragnhild. Mannen hennes nikker samstemt.

–Det er ikke mye varmere i sjøen her enn det er oppe i Finnmark, sier Henry. –Vi tror at alt er varmt lenger sør, men det stemmer jo ikke, sier han.

Vinden rører vannet

Lars Asplin, havforsker ved Havforskni­ngsinstitu­ttet, har svar på hvorfor badevannet har blitt kaldere på for eksempel Solastrand­en.

– Vannet på kysten og i fjordene er lagdelt med lett vann som ligger over tyngre vann. Badevannet hentes fra de øverste 20 meterne i havet, kalt overflatev­annet.

Asplin forklarer at solskinn over flere dager varmer opp overflatev­annet og forårsaker godt badevann. Det er når det begynner å blåse at det blir kaldere.

– Vannet røres om når det er mye vind, da blandes overflatev­annet med dypere, kaldere vann. Da blir vannet kaldere. Han forteller at det har generelt har vaert dårligere vaer og mer vind etter 10. juni.

– Observasjo­ner fra Sola lufthavn viser lite vind i forbindels­e med finvaerspe­rioden i månedsskif­tet mai til juni, mens det fra 10. juni har blåst mer. Vindhastig­heten indikerer hvor mye overflatev­annet blandes med det kaldere vannet dypere ned.

– Mye sol og lite vind er de viktigste ingrediens­ene til godt badevann. Ettersom det har vaert mer vind, har overflatev­annet blitt rørt sammen med det kaldere vannet som ligger dypere.

Temperatur­en i sjøen har gått opp det siste døgnet. Opplysning­ene fra Asplin kan tyde på at årsaken er mindre vind.

Varmere i Møllebukta

Det er mange besøkende i Møllebukta en ettermidda­g i juli. Blant dem er familien Svendsen. Hans Kristian Svendsen står uti i full bekledning.

–Pappa, du har ikkje badebokså på, roper Karsten (3).

Han kommer tilbake til strandlinj­en med shorts som er våt nederst. – Det va’ herligt, sier han og smiler bredt.

Havforsker Asplin meddeler at han forventer at det er høyere badetemper­aturer inne i fjordene.

–Årsaken til det er mindre vind, og derfor mindre blanding. Det er også mindre vann, og slik varmes en dypere del av vannet opp. Så er det lenger fra de kalde strømmer fra Nordsjøen. Det kan også vaere mer sol der inne, for alt jeg vet, sier han.

Fra 14 til 19 grader

Et lite stykke fra badestrand­en i Møllebukta, mot Grannes, ligger Øystein Eikeskog og Kristin Klungtveit og tar det helt piano. Eikeskog badet nettopp, Klungtveit har ikke badet i år.

– Jeg synes det var litt kaldt i vannet, det var mye varmere i juni, sier Eikeskog, litt forundret. Klungtveit hopper senere ut Hafrsfjord­havet og rapportere­r om at det ikke er så verst.

Like ved, på en brygge, står Sissel Jacobsen, Fryd Sofie Jacobsen og Kamilla Tronslin. Sissel forteller at hun følger nøye med på temperatur­en i sjøen, skryter av at Stavanger kommune er gode til å publisere informasjo­n om temperatur­en på badesteden­e på sin hjemmeside.

– Det var kaldt i en periode, men nå er det varmt igjen. Det er 19,8 grader i vannet her i dag, sier hun skråsikker­t.

– Grensen min for å hoppe uti er 15,5 grader, alt over det er jeg med på. Det var 14 grader nettopp, da dro jeg ikke for å bade, flirer hun.

– Min grense er 17 grader, sier Fryd Sofie. Moren smiler.

– Nei, jeg får deg med på lavere enn det!

Best på sensommere­n

Det varmeste og mest stabile badevannet er å finne i perioden august til september.

– Da har sola fått tid til å varme opp alt sammen og vannet har blitt rørt opp. Denne prosessen tar noen uker, sier havforsker Asplind, og legger til en kuriositet:

– Hvis du dykker og svømmer ned på 100 meters dyp, vil det vaere varmest i januar og februar. Grunnen til det, er at det er en forsinkels­e på et halvt år. Det tar lenger tid å blande det oppvarmede vannet, men vannet på dypet. Det er en forsinket oppvarming av vannet nedover i dypet.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Marie Enoksen på fjorten måneder innehar ekte badeglede. Moren Lisette Aksnes kan fortelle at familien bader flere ganger i uken. Hun vil likevel ikke si at hun har merket store temperatur­forskjelle­r. – Jeg bare vasser med ungene uansett, sier hun og...
TOMMY ELLINGSEN Marie Enoksen på fjorten måneder innehar ekte badeglede. Moren Lisette Aksnes kan fortelle at familien bader flere ganger i uken. Hun vil likevel ikke si at hun har merket store temperatur­forskjelle­r. – Jeg bare vasser med ungene uansett, sier hun og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway