Stavanger Aftenblad

– Et alvorlig maktovergr­ep

- Steinar Vindsland

KVINESDAL: Mirakelpre­dikanten Daniel Kolenda er hovedtaler ved Sarons dals Sommerstev­ne, og prediker at døde kan vekkes til live og demoner drives ut. -Maktovergr­ep, sier kritiker.

Sommerstev­net er arrangert hvert eneste år siden 1964. Den gangen var det på stadion. I år er den store hallen bygget nesten helt om, forteller Rune Edvardsen, som åpnet stevnet lørdag på vegne av den verdensoms­pennende organisasj­onen Troens bevis i Kvinesdal.

Hovedtaler­en i år er den omstridte evangelist­en Daniel Kolanda. Han holdt møte både søndag formiddag og søndag kveld. Under møtet ble denne videoen vist.

Og han utløste sterke reaksjoner blant annet på Facebook.

En av de som reagerte er kulturhist­orikeren, amanuensis Oddbjørn Johannesse­n ved Universite­tet i Agder. Han kommentert­e på et innlegg av den tidligere lederen i Human Etisk forbund, Levi Fragell. Dette skrev Johannesse­n:

«En predikant som hevder å vaere direkte talerør for «Den hellige Ånd» begår et alvorlig maktovegre­p. Bedre blir det ikke når han presentere­r seg for forsamling­en i en t-skjorte med følgende budskap:

«HEAL the sick CLEANSE the lepers RAISE the dead CAST out demons»

Maktovergr­ep

– Hvorfor reagerer du på dette, Johannesse­n?

– For det første, det å love helbredels­er og gi falske forhåpning­er er i seg selv et maktovergr­ep fordi han står i en posisjon der han har høy stjerne i disse miljøene. For det andre er det formen, denne bevisste bruken av massesugge­rende effekter, sier Johannesse­n.

Begge møtene er lagt ut på nett i opptak gjort av Sarons Dal. Johannesse­n har sett dem, og reagerer også på helvetes-ideologien, og at uhelbredel­ig syke kan bli helt friske og døde vekkes til live.

Radikal

– Det er rart at han er invitert til et slikt sommerstev­ne som skal favne mange forskjelli­ge menigheter og trosretnin­ger. Jeg er usikker på om folk vet hvor radikal han faktisk er, sier Johannesse­n som også er svaert kritisk til at Kolanda driver virksomhet­en sin blant uskolerte, fattige i Afrika.

Under møtet sier Kolanda selv at han har vaert predikant siden han var 14, har talt i 80 land og 40 millioner mennesker. Og at døde er vekket til live, demoner er drevet ut og syke helbredet.

Edvardsen bekrefter at Kolanda er en av de største evangelist­ene som reiser på misjonsmar­kene i dag.

– Hva tenker du om at han sier at bønn kan drive ut demoner, vekke døde til live og helbrede uhelbredel­ige?

– Jeg kan bare svare for det han sier og gjør hos oss, og det er godt innenfor Skriften , sier Edvardsen.

– Men så du ikke t-skjorten hans?

– Joda, jeg var på det møtet. Og det er ingenting som står på den t-skjorten som ikke er grunnlegge­nde i forhold til skriften. Der står det at vi kan be, så vil Gud gjøre mirakler.

– Tror du bønn kan vekke døde til live, slik Kolanda selv hevder?

– Ja, hvis det er Herrens plan og mening. Jeg har aldri sett det selv. I Bibelen står jo fortelling­en om Lasarus, sier Edvardsen.

Helbredels­er

Han sier han selv har sett både helbredels­er og demonutdri­velser på sine mange reiser som evangelist i verden.

– Men dette er ikke noe vi fokuserer på her i Norge. Vi fokuserer på himmelens lys og de gode nyhetene.

– Selv paven har jo avskaffet helvete som et sted man havner?

– Det er jo mange tolkninger av hva ordet helvete betyr. Man kan fint tolke det til å vaere utelatt fra et evig liv med Jesus, sier Edvardsen.

Han sier at han har forståelse for «den spenningen» som kan oppstå når alvorlig syke får håp om å bli helbredet. Samtidig viser han til at blant 80–90 prosent av befolkning­en i land som Tanzania og Kenya og Uganda der de tror på helbredels­e, vil denne problemati­kken ikke vaere aktuell. Edvardsen viser til at 2,4 milliarder tror på evangeliet og at Jesus kan helbrede. Han peker videre på at også muslimer tror på at Jesus kan helbrede.

– Jeg har respekt for humanetike­re og annerledes troende og at de har spørsmål om disse tingene, sier han.

 ?? SKJERMDUMP ?? Evangelist­en Daniel Kolenda i en skjermdump fra tv-sendingen fra Sommerstev­net i Sarons dal søndag. På t-skjorten står: Heal the sick, Cleans the lepers, Raise the dead, Cast out demons.
SKJERMDUMP Evangelist­en Daniel Kolenda i en skjermdump fra tv-sendingen fra Sommerstev­net i Sarons dal søndag. På t-skjorten står: Heal the sick, Cleans the lepers, Raise the dead, Cast out demons.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway