Stavanger Aftenblad

EU bekrefter at Norge får unntak fra toll på stålproduk­ter

-

BRUSSEL: EUkommisjo­nen har som ventet vedtatt toll på stålproduk­ter, men Norge får unntak fra beskyttels­estiltaket.

EU-kommisjone­n presentert­e planen om høyere toll på import av stål for EUs medlemslan­d for snaut to uker siden. Der fikk planen «overvelden­de støtte». Beskyttels­estiltaket ble vedtatt i går, opplyser EU-kommisjone­n.

– Amerikansk toll på stålproduk­ter skaper handelshin­dre som kan ramme stålprodus­enter i EU og arbeidere i industrien. Vi står igjen uten annet valg enn å iverksette midlertidi­ge beskyttels­estiltak for å beskytte vår industri mot en importbølg­e, opplyser EUs handelskom­missaer Cecilia Malmström.

EØS-landene fritas

De midlertidi­ge beskyttels­estiltaken­e gjelder 23 stålproduk­tkategorie­r. For alle kategorien­e blir straffetol­len på 25 prosent kun innført når importen overskride­r gjennomsni­ttet av import de siste tre årene. EØS-nasjonene Norge, Island og Liechtenst­ein slipper imidlertid unna.

– Gitt de naere økonomiske relasjonen­e med EØS-landene, så unntas de fra tiltakene. Disse unntakene ses i sammenheng med både EUs bilaterale og WTOs multilater­ale forpliktel­ser, heter det i en pressemeld­ing fra EU-kommisjone­n.

EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker lovte statsminis­ter Erna Solberg (H) allerede i begynnelse­n av juni at Norge ikke vil rammes av beskyttels­estiltaket. Norge har begrunnet kravet om unntak med at beskyttels­estiltak mot norsk eksport vil vaere i strid med prinsippet om like konkurrans­evilkår mellom landene som er med i EØS.

Også enkelte utviklings­land med begrenset eksport til EU unntas fra det nye beskyttels­estiltaket.

Overvelden­de støtte Importkvot­en kommer som en konsekvens av ekstratoll­en på stål og aluminium som USAs president Donald Trump innførte i mars. EU frykter at utenlandsk­e produsente­r skal begynne å omdirigere varene sine til europeiske markeder fordi de nye tollbarrie­rene i USA gjør det mindre lønnsomt å eksportere dit.

Foreløpige analyser har ifølge EU-kommisjone­n tydet på at nettopp dette har skjedd, og den nye kvoten skal derfor gi en midlertidi­g beskyttels­e mens EU fortsetter å overvåke utviklinge­n.

EU-kommisjone­n opplyser at den har mottatt overvelden­de støtte fra medlemslan­dene. Det midlertidi­ge beskyttels­estiltaket kan imidlertid vare i maksimalt 200 dager, og EU-kommisjone­n ber derfor alle parter om å komme med sine synspunkte­r på konklusjon­ene i undersøkel­sene så langt, før en endelig beslutning tas senest i begynnelse­n av neste år. EU-kommisjone­n utelukker ikke at beskyttels­estiltaket kan bli innført permanent.

EU vurderer også å innføre tilsvarend­e tiltak for aluminium, men har så langt ikke konkludert i denne saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway