Stavanger Aftenblad

Vekst for reiselivet

- Margret Hagerup Stortingsr­epresentan­t, Høyre

Tallene for overnattin­gsnaeringe­n i mai viser at 2,6 millioner mennesker sov på norske overnattin­gssteder, en vekst på 6 prosent fra i fjor. I Rogaland alene er veksten på over 7 prosent.

Vår unike posisjon med en vakker natur som skiller seg stort fra nord til sør, spennende kulturliv og en rik landbrukso­g matkultur gjør det naturlig for mennesker å se på Norge som et interessan­t reisemål. Men dette kommer heller ikke av seg selv. Reiselivet selv gjør en fantastisk jobb i å ta vare på naturen rundt seg, samtidig som de klarer å utnytte potensiale­t som ligger der. Det er de kreative menneskene som hver dag står opp for å vise frem Norge på sitt beste som har mye av aeren for veksten vi ser.

Ta del i utviklinge­n

Reiselivsn­aeringen har en naturlig interesse av å ta del i en utvikling som fremmer miljømessi­ge, sosiale og økonomiske verdier. En baerekraft­ig utvikling kan gi lokalsamfu­nnene eierskap til utviklinge­n av reiselivet på sitt sted.

I Norge sysselsett­er naeringen rundt 160.000 ansatte, hvor hver tredje sysselsatt­e er under 24 år og over 40 prosent har utenlandsk bakgrunn. Med andre ord er det for mange å jobbe enten som guide i sommerferi­en, eller resepsjoni­st på det lokale vertshuset deres første møte med arbeidsliv­et.

Kulturturi­sme

For å løfte reiselivsn­aeringen videre vil det vaere viktig å fremme lokal matproduks­jon som en viktig del av norsk reiselivsn­aering. Vi må også i større grad fremme kultur-turisme for å bidra til økt samhandlin­g mellom kultur og reiseliv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway